Je let op je voeding, reinigt trouw je huid en slaapt op een schoon – en misschien wel zijden – kussen. En tóch blijft die kaaklijn onrustig, met puistjes of andere oneffenheden. Hoe dat nou toch komt?
De reden kan simpeler zijn dan je denkt.
Puistjes op je kaaklijn
Om die puistjes op je kaaklijn weg te krijgen, heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd. Want misschien is dat ene merk skincare gewoon niet geschikt voor jou? Of misschien moet je nu écht wat meer water gaan drinken. En melk: zou dat de boosdoener zijn?
Zou zomaar kunnen allemaal, maar de kans is groot dat iets anders je kaak irriteert. Het probleem zou ‘m zomaar niet in je keukenkastje of skincare-routine kunnen zitten, maar in iets wat je tientallen keren per dag aanraakt. Wat je meeneemt naar het toilet én vrolijk tegen je gezicht aandrukt.
Enig idee waar het over gaat? Nou, over je telefoon. Want dat is een broedplaats voor bacteriën. En als je ‘m constant tegen je huid – en dus kaaklijn – aan houdt, verspreiden die bacteriën zich met gemak over je gezicht. Dat is geen fabel, maar een feit. Het is namelijk zelfs onderzocht door het National Institute of Health in 2017. Dat onderzoek liet zien dat mobiele telefoons vaak besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën zoals de Staphylococcus aureus (ja, een mond vol), een bacterie die bekendstaat om het veroorzaken van huidinfecties.
En dan zou het ook zomaar kunnen dat je die puistjes of oneffenheden maar aan één kant van je gezicht hebt. Je raadt het al: dat is je bel-kant. Grote kans dus dat die break-outs tijdens je vakantie een stuk minder zijn dan wanneer je de hele dag belt voor werk. Let maar eens op.
Zo los je het op
Maar goed, nooit meer bellen is ook zoiets. Wat je dus wil doen, is vooral de boel schoonhouden. Reinig je telefoon regelmatig (en misschien zelfs elke dag) met een desinfecterend doekje. En voer je gesprekken voortaan lekker met oortjes in, in plaats van met je telefoon aan je oor. Scheelt je waarschijnlijk een hoop extra puistjes.
Natuurlijk kan de oorzaak van je puistjes of oneffenheden ook ergens anders liggen. Bijvoorbeeld bij je hormonen, of bij je voeding. Maar wie weet, doet je telefoon wel veel meer kwaad dan je denkt. En in dat geval, valt het gelukkig best simpel op te lossen.