Mannen die bij een kampvuur praten over gevoelens? Zonder bier!? Wat is een mannengroep en wat heb je eraan. Dat zocht redacteur Sjoerd (39) van LINDA.nl uit.

Praten over gevoelens bij een kampvuur: waarom jouw vriend bij een mannengroep moet
“Toxische mannen leven vanuit hun hoofd, niet vanuit hun hart.”
Lucht op
Toen ik de eerste keer hoorde van mannen die bijeenkomen om over hun emoties te praten, dacht ik: no way. Inmiddels spreek ik maandelijks af met ‘mijn’ mannen, meestal buiten bij een kampvuur. Het lucht enorm op om te kunnen uiten wat er in mijn leven speelt.
Soms gaat het heel diep en komen er onderwerpen als verslaving of kindermishandeling voorbij en wordt er veel gehuild. En soms gaat het over ‘gewone’ onderwerpen als relaties of werk. Het belangrijkste verschil met gewoon met vrienden praten, is dat alles er mag zijn zonder oordeel.
Taboe en vooroordelen
Nils Elzenga (40), die al jaren naar mannengroepen gaat en zelf nu ook trainingen voor mannen organiseert, beaamt dat. “Mannen zijn bijna altijd bang om over hun gevoel te praten. Dat is angst voor het onbekende, maar ook om belachelijk gemaakt te worden.”
Van vooroordelen dat mannengroepen jankclubjes zijn en dat er alleen geitenwollensokkenmannen in zitten, klopt volgens hem niks. “Het zijn mannen van alle ‘walks of life’. Daarom kun je je als nieuweling altijd wel met iemand verbinden.”
Uit je hoofd
Maar waarom zou je met een stel onbekende mannen over moeilijke dingen gaan praten? “Dan denk ik bijvoorbeeld terug aan eerdere relaties die zijn gesneuveld omdat ik niet goed kon voelen. Op het einde kreeg ik te horen: ‘Ik kan je hart niet voelen’. Ik antwoordde met: ik zelf ook niet”, vertelt Nils.
En dat probleem is volgens hem heel breed. “Dat je haast alleen maar mannen om je heen ziet die niet goed kunnen voelen, betekent niet dat het normaal is.”
Mannengroepen
De kracht van mannenwerk, zoals mannengroepen en mannenactiviteiten worden genoemd, zit hem in meer leren voelen, zegt Nils. “Er is terecht veel kritiek op deze mannenwereld. De ’toxische’ mannen die daar verantwoordelijk voor zijn leven vanuit hun hoofd en niet vanuit hun hart.”
Veel grote problemen in de wereld hebben daar volgens Nils ook mee te maken. “Want als je wél vanuit je hart leeft, dan ga je niet meer puur uit winstbejag regenwouden kappen. Of ten koste van je gezondheid of van je omgeving de top van de apenrots proberen te bereiken. Want wat heeft dat eigenlijk opgeleverd?”
Underground
Mannengroepen zijn nog nauwelijks bekend, maar dat is volgens Nils aan het veranderen. “Toen ik vijftien jaar geleden een keer een yogaschool inliep was dat nog iets heel exotisch. Nu vindt niemand yoga meer gek. Zulke veranderingen zie je ook met meditatie en in het kielzog daarvan bijvoorbeeld ademwerk en mannenwerk.”
Mannengroepen zijn niet per se underground, maar veel mannen lopen er niet mee te koop. Dat komt volgens Nils onder meer door de maatschappelijke vooroordelen over groepen mannen, waarbij veel mensen denken aan agressie en hooligans.

Uit je hart
Ik kwam via een vriend in aanraking met een mannengroep. Wat ik in de groep heb moeten leren is om niet van tevoren al met mijn hoofd te bedenken wat ik wil gaan zeggen als we in een kring zitten.
Als ik aan de beurt ben, of als ik voel dat het moment juist is, probeer ik te luisteren naar wat er in me opkomt. Dat is dan bijna altijd iets heel anders dan het verhaal waarmee ik in de auto was gestapt. Iets kleiners wat op dat moment belangrijk is, of juist een onderwerp over mijn jeugd.
Gemengd
Oké, samen huilen en praten vanuit je hart. Dat kan toch ook met vrouwen erbij? “Ja, natuurlijk”, zegt Nils. “Maar er zijn in de spirituele wereld nog veel meer vrouwencirkels.”
“Ik wil voorzichtig zijn met dat onderwerp, omdat je snel in algemeenheden vervalt. Maar er is in mijn ervaring iets in de onuitgesproken verwantschap bij mannen onderling.”
Concurrent of broeder
Voor mij is de grootste verandering sinds ik naar mannengroepen ga dat ik me veiliger voel bij andere mannen en me ook makkelijker kan ontspannen. Zoals zo veel mannen groeide ik op met een afwezige vader. Voor de een is dat letterlijk, voor de ander mentaal of emotioneel.
Daardoor was het voor mij moeilijk om mannen te vertrouwen. Ik zag ze eerst vaak als concurrenten, nu meer als broeders.
Vriendengroepen
Waarschijnlijk kom je van een koude kermis thuis als je gaat proberen je beste vriend, je partner of man naar een mannengroep te sturen. Daarvoor zit er vaak te veel een taboe op, zegt Nils.
“Ik raad het niet zomaar aan iedereen aan. Als jij tevreden bent met praten met je vrienden, dan moet je dat gewoon lekker doen. Maar meestal hoor ik dat de diepgang dan mist en dat vriendengroepen dan veranderen in een soort levenloze flatliners.”
