Sneeuw? Jas aan, muts op en gaan. Liefst zo een mét bolletje. Maar wist je dat het pomponnetje bovenop je muts vroeger een héél belangrijke functie had?
En als je het handig speelt, wellicht nog steeds.

Wil je weten: hierom zit er een pomponnetje boven op je muts
Muts
De oorspong van dit klassieke detail ligt in de marine. De dek-lagen van oude schepen waren vroeger nogal laag. Als de wat langere matrozen in de kajuiten rondliepen, terwijl de golven het schip alle kanten op liet deinzen, stootten zij nog wel eens hun hoofd. Pijnlijk.
Om te voorkomen dat de matrozen telkens weer hun hoofden hard zouden stoten, naaiden ze boven op hun pet een rond kussentje. Hierdoor werden de knallen tegen houten dek-lagen zachter én dus minder pijnlijk.
Maar desondanks ging het toch nog wel eens mis. Het verhaal gaat zelfs dat bij de Franse Marine de pomponnetjes soms rood waren omdat sommige matrozen hun hoofd zó hard stootten dat het bloedde. Is dat bolletje tóch nog ergens goed voor.
Matrozen plagen…
Maar er gaat nog een verhaal rond, al is dit een stuk romantischer. Als je vroeger een matroos over zijn bol kon aaien zonder dat hij het merkte, bracht het de aaier geluk. Maar als deze matroos je betrapte op het friemelen aan zijn pomponnetje, dan was je de matroos een kus schuldig. Dus wees geen ‘muts’ en aai die leuke man met dat pomponnetje maar eens een keer over zijn bol. Mag jezelf bepalen of hij het merkt of niet.
