Niet lekker, maar wel gezond en goed voor de huid. Althans, dat hopen de gebruikers van sea moss. Want een hap sea moss gel is geen traktatie. Wat maakt dit ingrediënt zo bijzonder? En wat doet het voor je huid? Jetske Ultee legt het je graag uit.
Sea moss wordt gezien als natuurlijke remedie voor allerlei kwalen, én het zou goed zijn voor de huid. Maar is dat ook zo? Ik zocht het voor je uit.

'Een hap sea moss gel is niet lekker, maar wel goed voor je huid'
Sea moss gel
Je ziet de laatste tijd veel TikTok-filmpjes voorbijkomen van mensen die experimenteren met natuurlijke ingrediënten. Heel populair is nu sea moss. Deze roodwiersoort, ook wel bekend als Iers mos en de alg Chondrus Crispus, groeit langs rotsachtige Atlantische kusten en wordt vooral geoogst in Ierland, de Cariben, Jamaica en Noord-Amerika.
De sea moss gel die nu zoveel aandacht krijgt, bestaat in principe uit niets meer dan sea moss en water. Er worden hapjes van genomen of het wordt op de huid gesmeerd. Erg gezond, beweren de gebruikers.

Superfood
Vanwaar die populariteit, kun je je afvragen? Dit heeft alles te maken met de stoffen waaruit sea moss bestaat. Het bevat een flinke dosis voedingsstoffen, vitaminen, antioxidanten en mineralen zoals zink en ijzer. Van oudsher wordt het gebruikt als preventief middel tegen griepachtige virussen.
En die effectiviteit is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Dankzij de immuunversterkende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen kan sea moss op verschillende manieren je immuunsysteem versterken en beschermen tegen infecties. Dus ja, je kunt met recht stellen dat het een superfood is!
Goed om te weten
Dat je sea moss kunt eten, betekent niet automatisch dat het ook lekker is. Sommige mensen worden er misselijk van of krijgen last van winderigheid. Dit kan te maken hebben met hoe je de inname opbouwt.
Hier zijn een paar tips om bijwerkingen te voorkomen:
* Begin met een lage dosering: neem de eerste paar dagen slechts een halve eetlepel en verhoog de dosering geleidelijk tot maximaal twee eetlepels sea moss gel.
* De meeste bijwerkingen van sea moss komen door overmatig gebruik. Neem dus nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
* Misselijk? Gebruik sea moss dan ’s avonds voor het slapengaan in plaats van ’s ochtends op een lege maag.
* Let op de kwaliteit: gebruik het liefst biologische sea moss.
Kun je er echt niet tegen? Gelukkig zijn er ook andere manieren om de voordelen van sea moss te benutten, bijvoorbeeld in poedervorm of gemengd in een smoothie.
Dit doet het voor je huid
Sea moss heeft nog meer voordelen. Zo wordt het in skincare gebruikt als antioxidant tegen schadelijke vrije radicalen en als hydratant vanwege zijn hydraterende en waterbindende werking. Je vindt het ingrediënt in moisturizers, serums en maskers onder namen als Chondrus Crispus extract of Irish moss extract.
Vanwege de antibacteriële werking kan het ook heilzaam zijn bij huidaandoeningen. Daarnaast bevat het voedingsstoffen die de collageenproductie van het lichaam stimuleren, zoals zink, koper en vitamine C. Dit heeft een positieve invloed op botten, huid en bindweefsel. En dankzij het hoge zinkgehalte kan het ook helpen bij het genezingsproces van kleine wondjes. Niet zo gek dus dat dit ingrediënt zo populair is.
Smeren? Eerst testen
Sommigen kiezen ervoor om pure sea moss gel op de huid te smeren, als masker of als middel om de huidbarrière te ondersteunen. Ze kopen de gel kant-en-klaar of maken het zelf door gedroogde sea moss met water te mengen en te mixen in de blender.
Maar let op, want de pure gel kan huidreacties uitlokken zoals jeuk en roodheid. Test het product daarom eerst op de binnenkant van je arm, zeker als je een gevoelige huid hebt of allergisch bent voor jodium of schaal- en schelpdieren.
Wier als uv-filter?
Wist je trouwens dat ik meewerk aan een heel interessant onderzoek met roodwier? Dit ingrediënt kan een belangrijke rol gaan spelen als uv-filter in toekomstige zonnebrandcrèmes. Roodwier bevat namelijk een extreem krachtige uv-werende stof, waarmee het zichzelf beschermt tegen de zon.
Op dit moment wordt onderzocht of deze stof ook effectief kan zijn in zonbeschermingsproducten en cosmetica. Dat zou fantastisch zijn, want zo kunnen we naast organische en fysische zonnefilters ook plantaardige zonnefilters ontwikkelen. Dit is behoorlijk revolutionair. Dus ja, ik begrijp die fascinatie voor algen wel … Maar onthoud dat het drillerige hapje sea moss gel niet de enige manier is om van de voordelen te genieten.

Dr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Elke zondag om 12.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.