Zo nu en dan komen er hartverscheurende verhalen in de media over een koppel dat vlak na elkaar overlijdt. Sterven aan hartenpijn staat in de medische wereld bekend als het ‘Takotsubo-syndroom’.

Sterven aan verdriet, kan dat echt?
Hoe vaak per jaar het Takotsubo-syndroom voorkomt, is niet bekend.
Gebroken hart
Het overlijden van Flora van Limbeek, de moeder van coureur Victor Steeman die een paar dagen daarvoor zelf aan een ongeluk stierf, doet de vraag opwerpen of je kunt sterven aan verdriet. Hartspecialist Pedro Brugada heeft het een aantal keer voorbij zien komen op de eerste hulp en kan beamen dat doodgaan doordat een geliefde sterft, inderdaad kan. “Je krijgt een opstoot van adrenaline bij een plotse, hevige emotie, waardoor de linkerkant van het hart opblaast”, legt hij uit.
Maar voordat dat kan gebeuren, is er vaak al wel iets anders aan de hand. Gezonde mensen overlijden normaal gezien niet na zo’n tegenslag volgens Claes. “Voor mensen die al iets onder de leden hebben, zoals een hartpatiënt, kan zo’n emotionele gebeurtenis de druppel zijn. Dan komt er zoveel stress vrij, dat kan het hart dan niet aan.” Er is ook een verband tussen stress na een tegenslag en een verminderde weerstand van ons lichaam. “Allerlei cellen in ons lichaam, zoals immuuncellen of hersencellen, kunnen door stress sneller ontsteken”, zegt Claes. “Iemand kan dus ook sterven aan een ernstige ontsteking aan de hartspier en niet aan een acute hartaanval.”
Levens redden
Kortom, stress is de grote boosdoener achter dit syndroom. Claes vreest dan ook voor de enorme druk in onze hedendaagse maatschappij. “Als je stress kunt voorkomen, dan is daar alles aan gelegen. Je kunt er letterlijk levens mee redden.”
