Havermelk blijft hot, zeker in koffie – hallo havercappu, maar er klinkt inmiddels ook ander geluid over de drank. Zelfs fans van havermelkcappuccino’s trekken aan de bel, maar hoe (on)gezond is het nu echt voor je?
We duiken in de feiten.
Havermelk ongezond voor je bloedsuikerspiegel?
In de basis bestaat havermelk, of haverdrink dus, voornamelijk uit haver en water. Klinkt vooral gezond, maar de cijfers wijzen meer uit. Een beker (250 milliliter) haverdrink bevat volgens het Voedingscentrum 16,8 gram koolhydraten, waarvan 6 gram suikers. Dat zijn er in vergelijking met koemelk en sojamelk aardig wat. Koolhydraten zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Die kan na het drinken van een havercappu net zo hoog zijn als bij een blik frisdrank, zo waarschuwt onder andere biochemicus Jessie Inchauspé op haar populaire TikTok-kanaal Glucose Goddess. In onderstaande video, waarmee ze havermelkfans enigszins tegen de haren instrijkt, licht ze dit toe.
Nee, zo’n piek is af en toe echt geen ramp en de een schommelt daar meer mee dan de ander, maar het kan wel een van de boosdoeners zijn achter je vermoeidheid, slapeloosheid, onrustige huid en cravings. En als je dagelijks een havercappu of meerdere tot je neemt en misschien ook nog eens met suiker, wordt de kans daarop wel groter, en houd je je klachten mogelijk in stand. Precies daarom minderen zelfs sommige leden van de zogenoemde ‘havermelkelite’ inmiddels met hun favoriete drank, of zijn ze er helemaal mee gestopt.
Koffie met havermelk blijven drinken
Niet voor niets staat havermelk níét in de Schijf van Vijf, al wil dat niet zeggen dat het per definitie ongezond is. Het Voedingscentrum benadrukt dat de drank te weinig eiwitten en te veel koolhydraten en suikers bevat om daar voldoende punten voor te scoren. Wil je toch havermelk blijven drinken, maar dan op een zo gezond mogelijke manier? Drink het dan niet op een lege maag, want dan piekt je bloedsuikerspiegel sterker, zo luidt het advies. Eerst ontbijt eten, dan de havercappu drinken, dus. Ga liever ook voor een havermelk zonder toegevoegde suikers en verdikkingsmiddelen. Biologisch, ongezoet en géén barista-versie, dus. En drink het wellicht met mate en ga af en toe toch voor koemelk, sojamelk, erwtenmelk of kokosmelk, dat volgens het Voedingscentrum qua voedingswaarde beter scoort.
Zelf havermelk maken
Wist je trouwens dat je havermelk ook prima zelf kunt maken? Scheelt je geld én je weet precies wat erin zit. Win-win.
Ingrediënten:
100 g havermout
800 ml water
1 tl zeezout
Zo maak je het:
Spoel de havermout goed af en laat het zes tot twaalf uur in water weken in een afgesloten pot. Spoel de havermout daarna opnieuw goed af.
Maal de havermout nu met het water en zout fijn in een blender of foodprocessor.
Giet het mengsel door een zeef of kaasdoek in een kan of kom, totdat je een gladde melksubstantie hebt. Et voilà: je zelfgemaakte havermelk, dat je tot vier dagen kunt bewaren in de koelkast. Schud of roer het mengels elke keer even voor je het gebruikt.