Havermelk blijft hot, zeker in koffie – hallo havercappu, maar er klinkt inmiddels ook ander geluid over de drank. Zelfs fans van havermelkcappuccino’s trekken aan de bel, maar hoe (on)gezond is het nu echt voor je?
We duiken in de feiten.
Havermelk blijft hot, zeker in koffie – hallo havercappu, maar er klinkt inmiddels ook ander geluid over de drank. Zelfs fans van havermelkcappuccino’s trekken aan de bel, maar hoe (on)gezond is het nu echt voor je?
We duiken in de feiten.
In de basis bestaat havermelk, of haverdrink dus, voornamelijk uit haver en water. Klinkt vooral gezond, maar de cijfers wijzen meer uit. Een beker (250 milliliter) haverdrink bevat volgens het Voedingscentrum 16,8 gram koolhydraten, waarvan 6 gram suikers. Dat zijn er in vergelijking met koemelk en sojamelk aardig wat. Koolhydraten zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Die kan na het drinken van een havercappu net zo hoog zijn als bij een blik frisdrank, zo waarschuwt onder andere biochemicus Jessie Inchauspé op haar populaire TikTok-kanaal Glucose Goddess. In onderstaande video, waarmee ze havermelkfans enigszins tegen de haren instrijkt, licht ze dit toe.
@glucosegoddess_Oat Milk in Coffee? Here’s Why You Might Rethink It! ☕️❌♬ Paris – 3Hz
Nee, zo’n piek is af en toe echt geen ramp en de een schommelt daar meer mee dan de ander, maar het kan wel een van de boosdoeners zijn achter je vermoeidheid, slapeloosheid, onrustige huid en cravings. En als je dagelijks een havercappu of meerdere tot je neemt en misschien ook nog eens met suiker, wordt de kans daarop wel groter, en houd je je klachten mogelijk in stand. Precies daarom minderen zelfs sommige leden van de zogenoemde ‘havermelkelite’ inmiddels met hun favoriete drank, of zijn ze er helemaal mee gestopt.
Niet voor niets staat havermelk níét in de Schijf van Vijf, al wil dat niet zeggen dat het per definitie ongezond is. Het Voedingscentrum benadrukt dat de drank te weinig eiwitten en te veel koolhydraten en suikers bevat om daar voldoende punten voor te scoren. Wil je toch havermelk blijven drinken, maar dan op een zo gezond mogelijke manier? Drink het dan niet op een lege maag, want dan piekt je bloedsuikerspiegel sterker, zo luidt het advies. Eerst ontbijt eten, dan de havercappu drinken, dus. Ga liever ook voor een havermelk zonder toegevoegde suikers en verdikkingsmiddelen. Biologisch, ongezoet en géén barista-versie, dus. En drink het wellicht met mate en ga af en toe toch voor koemelk, sojamelk, erwtenmelk of kokosmelk, dat volgens het Voedingscentrum qua voedingswaarde beter scoort.
Wist je trouwens dat je havermelk ook prima zelf kunt maken? Scheelt je geld én je weet precies wat erin zit. Win-win.
Ingrediënten:
Zo maak je het:
Het beste van LINDA. direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.