Je eigen bedrijf runnen, of instappen in de multinational van je ouders – deze vrouwen doen het. En met succes. Dit zijn hun tips, tricks & fails
CV
Naam Debora Huisman-Leeser
Leeftijd 39
Werkt 22 jaar bij familiebedrijf Gassan dat in 1945 werd opgericht door haar overgrootvader Samuel Gassan
Functie Chief Creative Officer en aandeelhouder
Opleiding AMFI Fashion & Branding
Heeft thuis drie kinderen (3, 5 en 11) en echtgenoot Dustin Huisman rondlopen
Je overgrootopa, vader én moeder achterna? Is dit wat de kleine Debora voor ogen had?
“Nee. Als tiener wilde ik mijn opa achterna. Die had een modewinkel op de P.C. Hooftstraat waar ik de verkoop nog voor heb gedaan. We verkochten destijds mooie merken als Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana. Zo ging dat toen nog – ik heb de hele ontwikkeling meegemaakt dat al die merken uiteindelijk zelf hun winkels openden.”
Maar nu dan toch Gassan, hoe ging dat?
“Na mijn vwo heb ik een jaar rechten gestudeerd. Heel interessant, maar ook heel erg taai. Ik moest zo ontzettend veel lezen en miste de praktijk. Om die reden ben ik overgestapt naar de hbo-opleiding fashion & branding aan het AMFI. Als afstudeerproject bedacht ik mijn eigen sieradenlijn, dit bleek later het begin van Choices by DL. In die periode werkte ik parttime op de juwelen-inkoop van Gassan, dus had ik goed zicht op wat er in die wereld leefde. Ik hoorde klanten tegen mijn ouders zeggen: ‘Dit is geen echt juweel hoor, maar deze kleur past zo mooi bij deze jurk.’ Toen wist ik: er moet een ring komen waarvan het uiterlijk verwisselbaar zou zijn. Met dezelfde ring naar de Albert Heijn kunnen en vervolgens naar een gala.”
En zo begon je carrière bij Gassan echt?
“Ja. Mijn ambitie was om een succesvol juwelenmerk te beginnen – en na zestien jaar kan ik wel zeggen dat dat gelukt is. Choices by DL staat in de top 10 van best verkochte artikelen van Gassan en wordt onder andere verkocht in Bloomingdale’s, een van de bekendste warenhuizen van New York. Dat succes moest trouwens wel groeien hoor. Ik weet nog goed dat ik daar stond in New York, 22 jaar oud, maar we verkochten niks. Een collega die mee was en al veel langer meedraaide in het vak, zei tegen me: ‘Maar kijk nou, daar sta je, met je naam op een bord in Bloomingdale’s.’ Dat was wel een mooie les in dankbaarheid.”
Over lessen gesproken, wat is de grootste zakelijke les die je ooit van iemand geleerd hebt?
“Durf fouten te maken. Mijn overgrootvader zei altijd tegen mijn vader: ‘Als je meer goed doet dan fout, dan zit je al op de goede weg’.”
Wat is de grootste fout die jij ooit hebt gemaakt?
“Dat is gelukkig alweer heel lang geleden. Ik was bij een modeshow van Mart Visser waar mijn vader mij alleen liet met een journalist. Ik vertelde hem, totaal naïef, dat mijn opa het bont altijd uit de etalages haalde als er extremisten in de straat liepen. Dat stond de volgende dag levensgroot in de krant. Grootvader héél boos aan de lijn. Hoe had ik het in mijn hoofd kunnen halen om dat te vertellen? Sindsdien heb ik wel geleerd nooit het achterste van mijn tong te laten zien.”
Een wijze les. Heb je er meer?
“Ik zeg altijd: succes begint waar anderen stoppen. Je moet een wil hebben om iets te bereiken. En verder: durf je kwetsbaar op te stellen. Als je dat doet, durft je team dat ook. Dat komt de sfeer echt ten goede. Ook heel belangrijk: wees dankbaar voor de mogelijkheden die je hebt. Ik realiseer me dat ik in een goed nest geboren ben, maar in Nederland kan iedereen naar de middelbare school, en voor de universiteit betaal je veel minder dan in andere landen. Grijp die kansen. En oké, nog eentje dan: luister goed naar anderen. In dat laatste is mijn vader zo fantastisch goed. Hij zegt altijd: ‘Wat je zelf te vertellen hebt, dat weet je wel’.”
Je noemt je vader vaak. Is hij je grote voorbeeld?
“Absoluut. Wat ik ook echt in hem bewonder, is dat hij nooit in de stress schiet – al heeft hij dat ook wel in de loop der jaren moeten leren. Daarom vind ik ouder worden helemaal niet erg. Ik vind het er zoveel leuker op worden met alle levenslessen die ik leer. Die rimpels neem ik wel op de koop toe.”
En waar ben je het trotst op?
“Op mijn drie kinderen. Daar steek ik echt veel tijd en energie in. Ik wil niet dat ze mij ooit kunnen verwijten dat ik er niet genoeg was. Overigens wil dat niet zeggen dat ik nooit op mijn laptop zit als mijn kinderen erbij zijn. Ik ben enorm betrokken, ben klassenouder, zit met treinen te spelen en boekjes voor te lezen, maar als de kinderen even zoet aan het spelen zijn, geeft het versturen van dat ene werkmailtje me gewoon heel veel energie.”
Maar hoe doe je dat, al die ballen hooghouden?
“Om te beginnen: door het fantastische team om me heen. Ik ben geen micromanager en kan dingen goed loslaten, waardoor ik me niet overal mee hoef te bemoeien. Zo was ik in het begin van mijn carrière voor negentig procent bezig met Choices bij DL, nu nog maar voor tien. Verder pak ik regelmatig mijn rust, gaan we geregeld op vakantie en verdelen we de taken thuis goed. Mijn man en ik doen echt alles 50-50.”
Je man werkt ook bij Gassan. Sommige mensen houden het nog geen uur uit met hun schoonfamilie. Wat is jullie familiegeheim?
“Ik denk dat het belangrijk is dat je alles moet kunnen benoemen. Uiteraard geeft dat weleens onenigheid, maar zonder wrijving geen glans. Als je elkaar maar accepteert en waardeert. Ondanks onze verschillende karakters, houden we het op die manier behoorlijk goed met elkaar uit.”
Wat zijn jouw ambities zakelijk gezien?
“Ik zou graag CEO van Gassan worden. En voor Choices by DL wil ik een sterk vrouwennetwerk opbouwen. Vrouwen worden nog steeds anders benaderd dan mannen. Voor exact dezelfde banen, krijgen wij vaak minder betaald. Dan denk ik: hoe kan dat nou anno 2024?”
Hoe denk je dat vrouwen hier zelf aan bij kunnen dragen?
“Door in ieder geval in je eigen huishouden gelijkwaardigheid te creëren. Je man evenveel laten doen en dan niet gaan zeuren dat de aardappels van de verkeerde supermarkt komen. Loslaten, en elkaar ruimte geven. Ik hoorde laatst iemand zeggen: ‘Een relatie zou als twee bomen moeten zijn die verstrengeld in elkaar omhoog groeien.’ Dus niet dat de ene boom op de ander leunt, maar samen als een vlechtwerk de hoogte in. Dat vind ik een heel mooi uitgangspunt.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ABN Amro MeesPierson en Choices by DL.