De populariteit van breathwork neemt toe. Onderzoekers van Colorado State University Pueblo beweren zelfs dat atletische prestaties door de juiste ademhaling toenemen. Maar wat is breathwork precies en wat doet het?
Ademcoach Djeena Tangali van Breath-sound.com legt het uit.
Wat is breathwork?
“De term breathwork wordt breed gebruikt, maar het belangrijkste onderdeel hiervan is de verbonden ademhaling techniek waarbij je continu door je mond in- en uitademt zonder pauze. Je ademt daardoor veel zuurstof in. Dat zorgt ervoor dat je je fysiek en mentaal anders voelt. Het is heel intens. Mensen zijn vaak verbaasd over wat je hiermee kunt bereiken.”
Wat kun je er dan precies mee bereiken?
“Dat is voor iedereen anders, maar wat ik en de meeste mensen ervaren is dat je ervan ontspant en minder stress ervaart. Je krijgt rust in je hoofd. We zijn allemaal heel druk. Ons hoofd staat niet vaak stil, maar na een ademsessie heerst er vaak complete stilte. Dat zorgt dan vaak weer voor creativiteit. Mensen kunnen golven van geluk en liefde ervaren. Mijn vriend heeft ADHD. Soms is hij zo druk in zijn hoofd dat zijn gezicht en kaken gespannen aanvoelen. Na een ademsessie is dat weer ontspannen.”
Dat klinkt heerlijk.
“Het kan heftig zijn, hoor. Sommige mensen vergelijken hun ervaring met het gebruik van drugs of de hallucinogene drank ayahuasca. Deze ademhalingstechniek kan blokkades opheffen waardoor emoties naar boven kunnen komen. Dat maakt dat sommigen het eng vinden. Ze kunnen een spiegel voorgehouden krijgen. De ervaring is elke keer anders, het is maar net wat er op dat moment in je leven speelt.”
In hoeverre komt het overeen met meditatie en yoga?
“Je kunt ademwerk zien als actieve meditatie. Het resultaat is vaak hetzelfde: er is meer rust en ruimte in je hoofd. Bij meditatie zit je vaak stil, dit in tegenstelling tot breathwork waarbij je actief ademhaalt. In principe heeft breathwork niet veel met yoga gemeen omdat je geen ‘yoga-poses’ beoefent. Yoga kent wel zo zijn eigen ademhalingstechnieken, pranayama, die soms vergelijkbaar zijn met de verbonden ademhaling.”
Tekst gaat verder onder de video.
Als je de verbonden ademhaling techniek wilt uitproberen, kan dat dan zelfstandig thuis of moet je zorgen voor begeleiding?
“De allereerste keer zou ik begeleid doen. Je kan lichamelijk reageren. Je vingers kunnen gaan tintelen, je handen, mond en gezicht verkrampen. Ook kunnen er emoties naar boven komen. Dat kan spannend zijn. Dan is het fijn dat iemand je daarin begeleidt. Daarna kun je het zelf gaan doen. Dan weet je wat je te wachten staat.”
Ik zou best een beetje bang zijn dat ik zou gaan hyperventileren.
“Als je hyperventileert, weet je vaak niet dat je hyperventileert. Je gaat snel ademen, wordt duizelig en licht in je hoofd. Als je niet weet wat je overkomt, is dat vervelend. Doe je een verbonden ademhalingssessie dan krijg je uitleg over wat je doet, wat er gebeurt en waarom je je zo voelt. Dat is een groot verschil. En voel je je toch niet goed, dan kan de begeleider je helpen.”
Ten slotte: hoe pas je dit toe in het dagelijkse leven?
“Een ademsessie duurt meestal vijftig minuten tot een uur. Daar hebben de meesten niet elke dag tijd voor. Ik doe eens in de twee weken de verbonden ademhaling techniek en wissel het af met andere ademhalingstechnieken. Al heb ik het de afgelopen tijd weinig gedaan. Ik heb net een baby gekregen en tijdens je zwangerschap wordt de verbonden ademhaling techniek namelijk afgeraden.”

