Manon ‘The Style Shrink’ Meijers adviseert lezers op stijlgebied in deze rubriek. Heb je zelf een vraag? Kom maar door.
Manon Meijers schreef de bestseller Kleed Jezelf Gelukkig. Haar missie is om zo veel mogelijk vrouwen weer lachend voor hun spiegel en kast te krijgen.
“Je kleding is allesbehalve oppervlakkig en heeft een veel grotere invloed op je emoties en je gedrag dan je denkt”, zegt ze. Laat Manon je garderobe zien en ze vertelt je niet alleen wie je bent, maar ook hoe het met je gaat. Wekelijks beantwoordt ze prangende modevragen om al onze kledingstress te doen verdwijnen, zoals die ene sok in de was.
De legging: mag ik ‘m nou wel of niet ook buiten de sportschool dragen? Ik ben in de war.
“We zijn allemaal in de war. De hele wereld is in de war. We voeren een war tegen iets wat we niet kunnen zien of aanraken terwijl, we ondertussen binnen afwachten en Netflix uitspelen.”
“De legging heeft gretig gebruik gemaakt van die collectieve verwarring. Tel ‘waarom zou je je eigenlijk nog aankleden’ en ‘hoe lekker zit een legging eigenlijk’ bij elkaar op en je snapt onmiddellijk hoe dit stukje spandex zich in het modebeeld verspreid heeft met een snelheid waar het virus nog jaloers op kan zijn.”
“Hij was verdorie eerder geaccepteerd dan het mondkapje. En eerlijk? Ik begrijp het wel. Als je een exemplaar kiest van goede kwaliteit – een beetje stevig en met maximale stretch – dan zuigt, duwt en kneedt-ie je billen en benen in hele vriendelijke en vergevende richtingen. Hij gedraagt zich het tegenovergestelde van een net gewassen jeans die je met wat coronakilo’s cadeau toch al snel een dubbel derrière geeft.”
“En net als het virus zelf, muteert-ie er vrolijk op los, in varianten die op alle moderedacties omarmd worden. Je ziet de legging met ritsjes die een sexy splitje bij je enkel geven en met opgestikte plooien waardoor-ie bijna niet eens meer van een echte pantalon te onderscheiden is. Wat mij betreft wordt de legging het nieuwe normaal en vervangt hij definitief de skinny jeans. Als hij bij jouw eigen stijl past dan, hè?”
Enerzijds kots ik m’n joggingpak inmiddels uit, anderzijds vind ik m’n kleding het allerlaatste waar ik me op dit moment druk over zou moeten maken. Help.
“Er zijn nogal wat relaties veranderd in deze tijd en die met je kleding is er één van. Naast je thuiswerkplek is je lockdownlook het meest zichtbare bewijs van een leven dat honderdtachtig graden veranderd is. Waar we onze kleding (bewust of onbewuster) voorheen als statussymbool gebruikten, komen we er nu achter dat die hele symboliek niet zo lekker werkt zonder publiek.”
“En dus laten we een stukje schone schijn los. Niets mis mee. We vergeten alleen vaak dat de kleding die we dragen vooral een huge impact heeft op onszelf. Wanneer je je er dus een klein beetje druk over maakt, voel je je onmiddellijk beter.”
Vijf tips die je een paar minuten kosten en die je humeur maximaal verbeteren:
- Bewaar je mooie kleding niet voor een bijzondere gelegenheid of voor alle-feestjes-die-straks-gaan-komen. Maak van vandaag een feestje en draag je party pants.
- Ga je lycraluiheid tegen door een knisperende witte blouse aan te trekken – die je dus van tevoren moet strijken. Tien minuten werk, een hele dag plezier gegarandeerd.
- Hang je knapste oorbellen in. Ja, dat levert extreem gehannes met dat mondkapje op. Maar bedenk je dat alles wat glinstert licht vangt in je gezicht. En meer licht is minder zichtbare jaren. Waar je heel even inlevert op praktisch met je masker, behaal je ruimschoots optisch voordeel in een Zoom-meeting.
- Draag je schoenen binnen. Dikke sokken uit, hakken aan. Je zult je levendiger voelen dan alle dagen hiervoor. Alleen al door de terugkeer van dat gezellige geklepper op je vloer.
- Ik weet heus dat je iedere dag doucht. En je ondergoed keurig ververst. En dat je vroeger elke dag een nog-leukere-dan-die-van-de-dag-ervoor-outfit uit je kast tevoorschijn toverde. Maar je bent niet de enige die op dit moment het liefst – want niemand ziet ’t – de hele week dezelfde joggingbroek draagt. Herstel de regel die je zelf ook op de basisschool moest hanteren: maximaal 2 dagen dezelfde kleren achter elkaar aan.
Ik snap niks meer van maatvoering. Het ene moment ben ik een S, het andere een L. Hoe kom je nou voor eens of voor altijd achter je juiste maat?
“Niet. Om het doodsimpele feit dat er aan alle kanten wordt gesmokkeld met het systeem dat er gehanteerd wordt voor maten. Als merken zich namelijk aan willen sluiten bij de wereldwijde ‘standaard’, dan kost ze dat een serieuze bak met geld. En dat hebben ze er vaak niet voor over, waardoor tout le monde zelf een beetje gaat aanrommelen en dus niet meer op een centimeter meer of minder in de taille kijkt.”
“Terwijl jij door het ontbreken van juist precies dat centimetertje vervolgens in het pashokje een lichte paniekaanval kunt krijgen. Snap je nu hoe afgrijselijk zonde het is om jezelf zo op te hangen aan een labeltje dat in je nek, in je zij of tussen je billen prikt? Het zegt namelijk écht niets. Je bent niet je maat.”
Dit bericht bekijken op Instagram