Een anticonceptiepil zonder hormonen is mogelijk volgens gynaecoloog Gunilla Kleiverda. Maar de farmaceutische industrie ziet er geen brood in, vertelt ze aan NRC, en daarom wordt er geld voor onderzoek geworven via crowdfunding.
Er speelt volgens haar nog een andere reden mee waarom het onderzoek niet gefinancierd wordt: de gevoeligheid van het onderwerp. Want het middel waar het om gaat, mifepriston, wordt ook gebruikt om zwangerschappen vroegtijdig af te breken.

En daar hebben we het weer, het triggerwoord voor bemoeizieke geesten met een ongezonde weerzin tegen vrouwelijke zelfbeschikking. De vraag naar een pil zonder hormonen die het gemoed niet beïnvloedt leeft al veel langer, maar het komt toch weer aan op vrouwelijke artsen, zoals Kleiverda, en vrouwenrechtenorganisaties als Women on Waves waar Kleiverda voorzitter van is, die zich inzetten voor medische hulp afgestemd op de behoeften van vrouwen.
Mifepriston wordt in verschillende landen voor diverse redenen gebruikt, maar tegenstanders zijn bang dat als het medicijn gebruikt wordt als anticonceptie, vrouwen het op kunnen gaan sparen om er in hoge dosis een abortus mee te forceren. Maar waarom zouden ze dat doen als ze die pil innemen? Dan is de kans op een ongewenste zwangerschap danig kleiner.
Het is toch wel weer typisch, hoe medische vooruitgang voor vrouwen tegengehouden wordt en hoe het altijd weer aankomt op de onafhankelijke, eigenwijze geesten die bereid zijn tegen de stroom in te gaan en door te zetten.
Dat is een mooi besef om deze zomer bij stil te staan tussen de stranddagen en vakanties in en mee te nemen naar het najaar: durf af te wijken, anders te zijn, denken, kiezen.
Het beste van LINDA. direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
