Aafke Romeijn (32) is schrijver, muzikant, vlogger, fervent Twitteraar én de nieuwe wekelijkse columnist van LINDA.nl. Dit is haar negende column.
Deze keer bespreekt ze spon van influencers op Instagram.
Minder-screentime-hashtag
Vanochtend zat ik weer eens gedachteloos door mijn Instagramfeed te scrollen, toen ik opeens een drietal opvallende posts zag van semi-BN’ers en influencers die gespeeld geschokt vertelden hoeveel uur per dag ze op hun telefoon zitten en dat ze écht willen minderen. Een snelle blik op de hashtags maakte duidelijk dat ze alledrie dezelfde minder-screentime-hashtag gebruikten en dat die hashtag het initiatief is van een ijstheemerk dat op die manier het idee wil geven dat ze een superbewuste brand zijn. Hoe ironisch dat je uitgerekend op Instagram zet dat je minder met je telefoon bezig wil zijn. En wat heeft ijsthee in godsnaam te maken met screentime?
Spon in Instagramfeed
Ik word de laatste tijd echt gek van de spon in mijn Instagramfeed. Sommige influencers doen hun best om merken te vinden die goed bij hun verhaal en imago passen, maar eerlijk is eerlijk: de meesten doen maar wat en pakken elke klus aan die voorbij komt. Dat levert soms hilarische posts op, waarin influencers hun best doen om een totaal random product aan te prijzen. ‘Kijk, dit is een selfie van mijn gezicht. Heb jij ook een gezicht? Dan is de boekhoudsoftware van Blabla b.v. echt iets voor jou!’
Ze generen ook een lange stroom aan kortingscodes voor lipfillers en ontharingsklinieken, en dat vind ik een stuk minder grappig. Ik vind zelf dat ik best sterk in mijn schoenen sta, maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik in de spiegel kijk en denk: hmm, die bovenlip is best wel dun. Hoe zou zo’n lipfiller mij staan? Niet zo gek, als je elke dag een hele stoet aan opblaasbootlippen voorbij ziet trekken.
Alleen maar reclame
Nou ben ik oud en wijs genoeg om mezelf keihard uit te lachen. I’m too old for this shit. Ik zou alleen al nooit lipfillers nemen omdat ik mijn dochter het idee wil meegeven dat ze goed genoeg is zonder cosmetische ingrepen. Maar wat ga ik doen als ze over een paar jaar zelf een Instagramaccount aanmaakt en dezelfde botoxtrein de revue ziet passeren? Hopelijk wordt er tegen die tijd eindelijk door de overheid opgetreden tegen dit soort spon. Of beter nog: hopelijk is de generatie van mijn dochter een stuk wijzer dan de onze, en zucht ze tegen de tijd dat ze twaalf is: “Instagram? Mam, dat is zo stom, daar zie je alleen maar reclame. Dat je daar nog intrapt!”