De vraag naar kinderopvang neemt toe, maar de sector kampt met een enorm personeelstekort. En dat raakt zowel ouders als kinderen.
Directeur bij Brancheorganisatie Kinderopvang Emmeline Bijlsma laat aan LINDA.nl weten wat de grootste problemen én oplossingen zijn.

Oplossing nijpende problematiek kinderopvang? ‘Regelgeving aanpassen’
Kookpunt
Bijlsma ziet dat de problemen in de kinderopvang op dit moment een kookpunt hebben bereikt. Wachtlijsten, enorme personeelstekorten, veel uitval. Waardoor groepen kinderen noodgedwongen naar huis worden gestuurd.
Het gaat erg goed in de branche met een toenemende vraag, maar met een steeds verder oplopend personeelstekort. Daar lijkt op korte termijn ook niet veel verandering in te komen.
Tekort kinderopvang
Bijlsma: “De nood is aan de man. Het tekort loopt zo hoog op dat de rek er echt uit is. Om het even in perspectief te zetten; wij hebben dubbel zoveel tekort aan personeel als in het onderwijs. En dat aantal loopt alleen maar op”, zegt ze.
De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe mensen gevonden die inmiddels in de kinderopvang werken. “Geweldig dat we zo konden groeien, maar die instroom droogt nu wel op. En we zien dat de vergrijzing alleen maar doorzet. Wat ook niet helpt, is dat de instroom van met name mbo’ers achterblijft.”
Eisen
Ze vertelt dat dit mede komt doordat een aantal eisen recentelijk is aangescherpt. “De toetsing van de taaleis is bijvoorbeeld veel te theoretisch ingestoken. Als je de ingewikkelde kranten niet goed kunt lezen of niet helemaal foutloos kunt schijven, wil dat niet zeggen dat je niet goed Nederlands spreekt. Het gaat erom dat je goed met de kinderen kunt communiceren”, geeft ze als voorbeeld.
“Het personeelstekort leidt er toe dat medewerkers vaak ‘aan’ moeten staan om in te vallen of met invallers moeten werken. Dat levert wel stress op en dat leidt tot een negatieve spiraal. Die willen we nu stoppen.”
Wegjatten
Op korte termijn ziet Bijlsma niet hoe deze problemen opgelost kunnen worden. Ze denkt bijvoorbeeld niet dat een financiële prikkel zoals in het onderwijs het vak aantrekkelijker zal maken. “Nee, dat denk ik niet. Ik zie wel concurrentie. Zo worden pedagogisch medewerkers overgehaald om in het onderwijs te gaan werken.”
“Wij willen ook geen mensen uit andere sectoren weghalen, zoals dat nu gebeurt door het onderwijs. We kunnen beter inzetten op inwisselen. Denk aan mensen werkzaam in de jeugdzorg, welzijnshoek of met een sportachtergrond. Die zouden het perfect kunnen redden in de kinderopvang.”
Regelgeving
Er is niet één eenvoudige oplossing volgens Bijlsma. Maar aanpassingen in de regelgeving zouden wel heel erg helpen. “We moeten zorgen dat we een beroep kunnen doen op een bredere groep mensen. Neem de regel hoeveel pedagogisch medewerkers op een groep moeten staan.”
“Weet je wat helpt? Als je er hiervan twee op een groep zet en daarnaast een soort gastvrouw mag inzetten. Die kan dan helpen met fruit snijden, opruimen en bedden verschonen. Al dat soort taken, zodat de pedagogisch medewerkers zich weer gewoon kunnen concentreren op wat zo hard nodig is: de kinderen begeleiden in hun ontwikkeling.”
