Goed nieuws voor mensen in de zorg: de regering heeft gisteren een plan gepresenteerd om de administratieve druk te verminderen. Huisarts Bart Meijman (foto) vertelt waarom dat zo hard nodig is.
“Je bent twee van de vijf werkdagen kwijt met alles registreren.”
LEES OOK
Wijkverpleegkundige Evelyn moet racen tegen de klok: ‘We lopen op ons tandvlees’
Formulier
Vraag je je weleens af waarom het zo lang duurt voordat een huisarts de volgende patiënt komt halen terwijl de wachtruimte bomvol zit en de behandelruimte leeg is? Goede kans dat de dokter nog wat formulieren aan het invullen is. Mensen die in de zorg werken besteden namelijk zo’n veertig procent van hun tijd aan administratieve taken, blijkt uit onderzoek. Iedere pleister die de dokter plakt, moet verantwoord worden.
Bureaucratie
Huisarts Bart Meijman (62) heeft een praktijk in Amsterdam-Osdorp. Hij illustreert hoe bureaucratie zijn werkzaamheden beïnvloedt: “Als ik denk dat een patiënt een bepaald type verband nodig heeft, moet ik eerst een machtigingsformulier invullen. Mijn verzoek wordt dan beoordeeld door iemand achter een bureau. Tot die hele procedure is afgerond moet de patiënt wachten op zijn verband. Of neem een patiënt met suikerziekte. Een paar jaar terug moest ik dertig punten afturven als ik ze onderzocht had. Dat zijn er nu gelukkig al een stuk minder.”
Lees ook
Zorgwerker Annet legt uit waarom een nachtdienst in je eentje gevaarlijk is
Het roer moet om
Samen met een paar collega’s startte Meijman in 2015 de actiegroep Het Roer Moet Om, om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van marktwerking in de zorg. Meijman: “De bureaucratie haalt de snelheid uit mijn werk. Het voelt alsof er de hele dag mensen op mijn stoel gaan zitten die zich met mijn werk bemoeien. Dat is vermoeiend en werkt demotiverend. Wij hebben een functie in de maatschappij en dat is mensen helpen die medische klachten hebben.”
Domme vragen
De bureaucratie belemmert hem daarin, vindt de huisarts. “Het zorgt ervoor dat ik een deel van mijn tijd kwijt ben met het beantwoorden van vragen van mensen die zelf geen dokter zijn. En die zijn eerlijk gezegd soms vrij dom.” Meijman noemt als voorbeeld een patiënt bij wie de borst verwijderd is. Ieder jaar moet de huisarts opnieuw een formulier ondertekenen om dit te bevestigen. Pijnlijk voor de patiënt en onnodige rompslomp voor de arts. Meijman: “Als die borst vorig jaar verwijderd was, dan is hij dat dit jaar nog steeds.”
Lees ook
Directeur zorginstelling neemt gas terug en wordt weer wijkverpleegkundige
Uitvoeringsverzoeken
Deze week presenteerden staatssecretaris Paul Blokhuis en ministers Bruno Bruins en Hugo hun plan om ‘onzinnige’ administratieve regels zoals deze terug te dringen. De beroepsgroep mag zelf meedenken welke regels zij overbodig achten. Huisarts Meijman noemt het een ‘mooie eerste stap.’ Hij zou graag de zogeheten ‘uitvoeringsverzoeken’ naar de wijkverpleging verminderen. “Als ik een wijkverpleegster vraag om nog even de bloeddruk te meten moeten we beiden een formulier invullen. Vroeger belde ik gewoon”, legt hij uit.
Moeilijk te meten
De afgelopen decennia zijn de zorgkosten heel erg omhooggegaan. Om deze kosten te drukken kregen verzekeraars de opdracht zoveel mogelijk ‘nuttige’ zorg te verkopen. Een verzekeraar kan niet meekijken in de wachtkamer en dus zijn eindeloos veel afvinklijstjes ontstaan. Dat maakt de zorg duur en inefficiënt en deze ‘oplossing’ is misschien nog wel erger dan de kwaal, beschrijft journalist Sander Heijne in zijn boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Huisarts Meijman is het daar mee eens: “Zorg is wat dat betreft hetzelfde als muziek. Wat goed is, laat zich moeilijk meten.”