Zagen, boren, timmeren en schroeven: prof. dr. Denise Eygendaal kan het als de beste, en wel in de operatiekamer. Ze is een van de weinige vrouwen in het mannenbolwerk van orthopedische chirurgie.
Denise Eygendaal is de enige vrouwelijke hoogleraar orthopedie: 'Je moet er niet met een gestrekt been in gaan'
En: ze is de eerste en enige vrouwelijke hoogleraar in het vak.
Klik met klussen
Eygendaal maakt deel uit van de ‘bouwvakkers van het ziekenhuis’. Met liefde sleutelt ze aan botten, banden en gewrichten. Waarom de orthopedische wereld gedomineerd wordt door mannen, komt volgens Eygendaal onder andere door de eigenschappen van het vak. “Je moet een klik hebben met klussen. Ik denk dat vrouwen minder intrinsiek verbonden zijn met sleutelen, schroeven en boren.” Meer vrouwelijkheid op de werkvloer zou mooi zijn, vindt ze. “Ik zit regelmatig in teams met alleen maar kerels en soms denk ik wel: dat kan ook iets minder negatief of agressief.”
Toch is ze helemaal op haar plek. “Het is van oudsher een mannenbolwerk, je moet zin hebben om je daarin te nestelen. Ik vind het prachtig, ik voel me in die wereld thuis en heb me nooit alleen gevoeld. Je moet er niet met een gestrekt been in gaan.”
Vrouwen, kom erbij
Eygendaal voelt zich niet alleen, maar ze is wel de eerste en enige vrouwelijke hoogleraar orthopedie. Nu stimuleert ze vrouwelijke geneeskundestudenten om haar pad te volgen. Niet alleen omdat meer vrouwelijke representatie nodig is, maar ook omdat orthopedie simpelweg haar passie is. “Wat helemaal bovenaan staat, is dat ik orthopedische chirurgie echt het allergaafste vak vind wat er is. Dat wil ik graag met andere vrouwen delen. Het is ontzettend dankbaar om patiënten weer in beweging te krijgen.”
Met haar verhaal kan ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. “Ik ben er om uit te leggen dat orthopedie een optie is. Het kan een eye-opener zijn. Soms denken mensen er gewoon niet aan dat ze voor orthopedische chirurgie kunnen gaan.”
Dromen, durven, doen
De weg is vrij om voor orthopedie te kiezen. “In Nederland worden opleidingen stevig gefinancierd door de overheid. Waar je ook bent, het is gewoon: dromen, durven, doen. Als je in Nederland dokter wil worden, gaat dat lukken. Als je orthopedisch chirurg wil worden, gaat dat lukken. Wees trots dat het allemaal kan. In ons vakgebied doe je heel direct iets voor anderen: je kunt Nederland weer in beweging krijgen. En dat is fantastisch.”
