‘Baantjer het begin’, de proloog van de nog altijd populaire serie ‘Baantjer’ is vanaf 18 april in de bioscopen te zien. Café Lowietje in Amsterdam is een iconische setting uit de serie van vroeger, waar ‘De Cock’ vaak te vinden was.
Wij belden met Rik, die sinds vier jaar eigenaar is van Café Lowietje, waar ‘De Cock’ altijd ontdekte wie de moordenaar was.
Hoe veranderde de ‘oude’ Baantjer (de serie die liep van 1996-2006) het café?
“Nadat Baantjer gefilmd was, is het een soort bedevaartsoord geworden. En dat is het nog steeds voor alle liefhebbers. De serie is nog steeds razend populair. Ook in België. Ik heb dan ook veel Belgen over de vloer. Die liefhebberij blijft. Ook voor de boeken. Ik kocht de kroeg vier jaar geleden en het verbaast me nog steeds dat iedereen op de kruk van ‘De Cock’ wil zitten. De klanten komen van Groningen tot Brugge. Het is een apart fenomeen, maar wel altijd leuk.”
Hoe werd de kroeg destijds benaderd om te dienen als decor?
“Ik heb vanaf 1 september de kroeg vier jaar. Daarvoor hebben mijn nicht en haar man het tien jaar lang gedaan. Het café stond toen bekend als een buurtkroeg en er bleken veel voordelen te zijn voor de makers: de ligging was makkelijk, straten afzetten was geen groot probleem en er waren hoge plafonds. Dat schijnt gunstig te zijn voor de belichting, met al die apparatuur.”
Was het café niet heel vaak lang dicht vanwege die opnames?
“Er werden speciale vergunningen gevraagd om de straat af te zetten. De draaidagen waren vooral op de dagen dat de kroeg dicht was: maandag en dinsdag. Soms was het ook wel een keer op een woensdag. Ze namen dan vaak wel zes tot acht afleveringen op in die tijd. Dus eigenlijk loste ‘De Cock’ wel zes moorden per dag op. Voor de mensen die hier nog wonen is het nog steeds leuk om er aan terug te denken.”
Lees ook
Moet je deze maand zéker zien: onze fijnste bioscooptips voor april
Wil je een van de leukste herinneringen met ons delen?
“Piet Romer was nog al eens een keer zijn alom bekende hoedje kwijt. Dus er waren op een gegeven moment wel meerdere hoedjes in omloop. Die hoedjes hangen nog steeds in het café. Mensen worden zielsgelukkig van het feit dat ze op het hoekje van de bar gaan zitten, een drankje bestellen, het hoedje opdoen en een foto maken alsof de Cock zijn. Dat is iedere keer weer mooi om te zien.”
Komen de acteurs nog weleens langs?
“Sinds ik de kroeg heb, heb ik er twee gezien. De laatste was Serge-Henri Valcke. Hij speelde Commissaris Buitendam. Hij werd toen geïnterviewd, omdat de film er nu dus aan zit te komen. Daarne heb ik een tijdje met hem zitten praten. Hij heeft een prachtige tijd gehad. Ze gaan de nieuwe cast hier ook interviewen, over hoe zij het vinden om zo’n klassieker nieuw leven in te blazen.”
Kwamen er andere klanten na de opnames van Baantjer?
“Vandaag de dag staat er op een dikke tachtig procent van buiten Amsterdam in de kroeg. Het is een heel gemêleerd gezelschap. De veranderende populatie uit Amsterdam is ook een factor die zorgt voor ander publiek, maar ‘Baantjer-effect’ is er nog steeds, absoluut. Twee weken geleden kwam er een bus met Belgen binnen, en die vinden dat fantastisch. Die blijven de hele dag. Een echte buurtkroeg is het allang niet meer, dus. Het publiek komt van heinde en verre.”
Lees ook
Nieuwe ‘Baantjer’-film draait vanaf dit voorjaar in de bioscoop
Vind je het jammer dat Café Lowietje geen rol speelt in de film?
“Het productieteam is hier wel geweest, hoor. Ik vroeg me al af hoe ze het zouden doen, mochten ze het wel gewild hebben. Uiteindelijk paste het niet. Dat vind ik geen ramp. Ik krijg er wel veel leuke dingen van mee, de productie van de film. Bij de première worden goodiebags uitgedeeld. Daar zit ook een cadeautje van mij in.”