Het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ ligt onder vuur wegens het land waarin het spel zich afspeelt. In 2020 gaan de kandidaten met elkaar de strijd aan in China.
De mensenrechten in het land worden bekritiseerd.
China
Cabaretier Erik van Muiswinkel uit zich dinsdag over het programma. “Het is geen gewoon land: in China worden mensenrechten op grote schaal geschonden en tegenstanders van het regime op grote schaal opgepakt en mishandeld. Maar AVROTROS gaat drie maanden lang vrolijk promotie lopen maken voor dat land.”
Eerder haalde Van Muiswinkel al uit naar het programma via Twitter. Hij noemde China ‘de meest geavanceerde en genadeloze politiestaat op de planeet.’
Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International laat van zich horen en sluit zich aan bij de kritiek van de cabaretier. “We gaan AVROTROS natuurlijk niet verbieden om er programma’s te maken. Maar het zou op z’n minst gepast zijn als in het spelletjesprogramma ook enige aandacht wordt besteed aan miljoenen Chinezen die gedwongen in heropvoedingskampen zitten.”
De woordvoerder ziet wel enige ironie in het land waar Wie is de Mol? plaatsvindt. Het spel draait om bedrog en elkaar bespieden “en wordt opgenomen in een land waar de burgers 24 uur per dag door de overheid in de gaten worden gehouden”.
Reactie
De omroep laat weten dat het format van Wie is de Mol? niet gemaakt is om geopolitieke kwesties te behandelen. Meer details wil de AVROTROS niet geven.
Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? start begin 2020 bij de NPO. Eerder werden de kandidaten via doosjes bij verschillende media bekendgemaakt. LINDA.nl beet het spits af en presenteerde ontwerper Claes Iversen als eerste deelnemer.
Verder gaan Tina de Bruin, Buddy Vedder, Leonie ter Braak, Johan Goossens, Jaike Belfor, Miljuschka Witzenhausen, Anita Witzier, Rob Dekay en Nathan Rutjes met elkaar de strijd aan om de Mol te ontmaskeren.