Stel: je denkt dat je buurvrouw, het vriendje van je kind of een collega te maken heeft met huiselijk geweld. Wat kun je doen? En wat zijn de gevolgen? Opleidingsinstituut Trainers Huiselijk Geweld geeft, op de Internationale dag van tegen geweld tegen vrouwen, tips.
Want soms is erover beginnen al een flinke stap in de goede richting.
1. Verzamel meer informatie
Wanneer het je opvalt dat iemand in je omgeving vaak verwondingen heeft en die niet goed kan verklaren, praat dan met iemand in zijn of haar omgeving die je vertrouwt. Vaak ben je namelijk niet de enige die iets gemerkt heeft of kijkt een ander juist op een andere manier naar het verhaal.
2. Durf te praten
Het kan een grote stap zijn om te praten met degene om wie het gaat. Je weet meestal niet wat er aan de hand is en je wilt de ander niet kwetsen. Het vermoedelijke slachtoffer zal zich misschien schamen en verborgen willen houden wat er speelt. Ook is het begrijpelijk dat je bang bent dat je vermoedens niet kloppen. Toch is het beter om het ter sprake te brengen en je gevoelens op tafel te leggen. Zolang je eerlijk en integer blijft, werkt het niet tegen je.
3. Bel Veilig Thuis
De hulplijn van Veilig Thuis (0800-2000) is er voor iedereen die direct of indirect te maken krijgt met huiselijk geweld. Wanneer je belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn die aandacht heeft voor jouw verhaal. Hij of zij zal je overzicht geven, beantwoordt al je vragen en geeft advies. En wanneer de hulpverlener inschat dat er professionele hulp nodig is, zal diegene je doorverwijzen. Het is ook mogelijk om anoniem te blijven. Bellen is gratis en de lijn is 24/7 bereikbaar.
4. Directe nood? Bel de politie
Wanneer je merkt dat een ruzie uit de hand loopt en je denkt dat er acuut gevaar krijgt, kun je het best de politie bellen. Zij zijn opgeleid om met huiselijk geweld om te gaan.