Steeds meer mensen worden voor de tweede keer ziek door SARS-CoV-2, het coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. En dat gebeurt vaker dan aanvankelijk werd gedacht, meldt de ‘NOS’.
Zo’n tweede infectie kan milder verlopen, maar ook veel heftiger.

'Voor tweede keer ziek worden door coronavirus overkomt steeds meer mensen'
Tweede keer coronavirus
Om te kunnen vaststellen of iemand voor de tweede keer Covid-19 heeft, is een genetisch profiel nodig van het virus waarmee de persoon besmet is. Dat moet vervolgens vergeleken worden met het profiel van het virus dat de eerste infectie veroorzaakte.
Het probleem is: dit genetische onderzoek is tijdens de eerste golf niet zo vaak gedaan, en de de monsters die wel zijn afgenomen destijds zijn lang niet altijd bewaard. Volgens wetenschappers kan echter nog steeds gezegd worden dat tweede infecties geen uitzonderingen zijn.
Herbesmetting
Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC, noemt bij de NOS een voorbeeld van een bloeddonor die voor de tweede keer besmet raakte. Deze patiënt had na de eerste infectie geen neutraliserende antistoffen opgebouwd, en daardoor bleef hij vatbaar voor het coronavirus.
Lees ook
Reizigers uit Denemarken niet welkom in VK wegens gemuteerd virus
“We zien dat ernstig zieke Covid-19-patiënten een heel sterke afweer hebben tegen de seizoenscoronavirussen, de verkoudheidsvirussen die er elk jaar zijn. Die mensen lijken dan onvoldoende in staat om afweer op te bouwen tegen SARS-CoV-2. Misschien dat daar de verklaring zit”, aldus Koopmans.
Wereldwijd zijn er al tientallen genetisch bewezen herbesmettingen beschreven. In ons land zijn er ongeveer tien bekend.