De nieuwe verfilming van Roald Dahls ‘The Witches’ doet nu al aardig wat stof opwaaien. In de film worden de heksen afgebeeld met vervormde ledematen.
Dat vinden veel mensen met een daadwerkelijk lichamelijke beperking onacceptabel.
The Witches
Dertig jaar na de eerste film van The Witches verscheen eind oktober een nieuwe versie van het boek van Roald Dahl met Anne Hathaway als de opperheks.
In de iconische scène waarin de heksen zich ontdoen van hun menselijke gedaante, blijken ze vervormde ledematen te hebben. Denk aan handen met drie vingers en vergroeide voeten.
Ook in de versie uit 1990 gebeurt dit. Echter gaat het daar niet zozeer om vergroeiingen; eerder om klauwachtige vingers en een wrattige huid. De filmmakers maakten anno 2020 dus een bewuste keuze om Hathaway en haar ‘zusters’ zulke handen en voeten te geven.
Mensen met een lichamelijke beperking lieten vervolgens op Twitter hun mening horen. Zo tweette Brits paralympisch zwemmer Amy Marren: ‘Hebben ze wel nagedacht over welke invloed deze manier van afbeelden heeft op de mensen met vervormde ledematen?’
Daarbij deelde ze een foto waarin ze uitlegt bang te zijn dat kinderen die de film zien, mensen op straat gaan zien als heksen. ‘Heksen zijn in feite monsters. Ik ben bang dat kinderen deze overdramatisering niet inzien en dus anders gaan kijken naar mensen met ledematen-verschillen.’
Al snel riep de organisatie van de Paralympische Spelen de hashtag #notawitch in het leven. Mensen deelden massaal een foto van zichzelf met hun eigen beperking en de bijbehorende hashtag.
Hey @wbpictures , thanks for your attempt to convince audiences people with limb difference (LD) are evil, scary and the villain. It's not like children with LD have much against them already #notawitchpic.twitter.com/xGXFOo6vFQ