Vanaf vandaag slaan wij op LINDAnieuws de handen ineen met The Happy Activist. Voor iedereen die hem niet kent, ondervroegen we hem over zijn initiatief en zijn boodschap.
The Happy Activist heet eigenlijk Matthijs Jaspers, is 53 en woont in Broek in Waterland. En hij is behoorlijk succesvol met zijn video’s op Facebook en LinkedIn.
Matthijs, stel jezelf even voor. Wat doe jij precies als The Happy Activist?
“Ik post elke dag een video over de breedste maatschappelijke onderwerpen: van gezondheid tot milieu en inclusiviteit. Als het maar gaat om acties waar je blij van wordt.”
Die video’s zijn een succes op social media. Wat maakt ze zo populair, denk je?
“Ik denk omdat de insteek zo positief is. De do good-wereld is voor een groot deel bevolkt door mensen die heel serieus zijn en lange video’s maken waarin ze hun boodschap prediken. Ik kijk juist naar maatschappelijke acties om me heen die ikzelf bijzonder vind. Dingen waarvan je vrolijk wordt en waar je aan mee wil doen. En ik spring altijd in op dat deel van de actie dat mij aanspreekt.”
Wanneer ben je hiermee begonnen?
“Ik heb The Happy Activist eigenlijk opgezet als privé-projectje. Dat is nu driekwart jaar geleden. Ik werk in de reclamewereld. Al jarenlang, maar vijftien jaar geleden besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik heb voor veel merken gewerkt en daarmee ook veel producten geholpen waarvan ik me afvroeg of mensen daar wel op zaten te wachten. Terwijl ik om me heen zoveel initiatieven op zag komen van mensen die iets wilden doen voor betere wereld.”
Dus je kreeg een openbaring.
“Zo’n dramatische ommekeer was het helaas niet. Nou ja, ik was wel op vakantie in Brazilië, dan heb je altijd weer meer tijd om dingen te overdenken. Ik besloot daar in ieder geval dat ik wat ik door de jaren heen heb geleerd wilde inzetten om die kleinere partijen te helpen. Ik vond dat zij net zoveel aandacht verdienden als de grote jongens die veel geld hadden.”
Lees ook
Dag strakke huid, hallo rimpels: drogisterijketen in VS laat vrouwen zien zoals ze zijn
Wat is het voornaamste doel van The Happy Activist?
“Zoveel mogelijk gewone mensen af en toe iets goeds te laten doen voor de wereld om hen heen. Ik wil niet alleen enthousiasmeren, maar ook faciliteren. Ik geloof dat dat werkt tot nu toe; ik krijg dagelijks berichten van mensen die het een tof initiatief vinden en ook echt iets zijn gaan doen. Of ze vragen: ‘Hoe kan ik nou zélf een happy activist worden?’.”
Wat versta je onder ‘gewone mensen’?
“De mensen in het ‘meezwemveld’. Mensen zoals jij en ik. Heel veel mensen die al iets goeds doen voor de maatschappij zitten in hun eigen bubbel. Zij strijden de hele dag voor één doel, zoals plasticsoep of het kinderpardon. Dat is heel goed, maar al die mensen hebben met elkaar gemeen dat ze de wereld willen verbeteren. Ik probeer die bubbels af te breken. Ik wil alle mensen samenvoegen in één grote bubbel.”
Je bent ook de man achter de maatschappelijke nieuwssite WhoCares. Probeerde je dat daar ook?
“Ja, het oprichten van WhoCares hing samen met dezelfde gedachte: dat gewone mensen de macht hebben om écht iets te veranderen. Ik wilde, net als nu, mensen zoals jij en ik motiveren om te helpen. Dat deden we toen bijvoorbeeld met het burgerinitiatief voor de opvang van tweeduizend vluchtelingenkinderen in Nederland.”
Destijds interviewden we Matthijs ook. Dat artikel lees je hier.
Waarom trek je het zo breed?
“Omdat er nogal wat moet gebeuren op de wereld. Er zijn nijpende klimaatproblemen, maar er is óók discriminatie. Al die zaken verdienen aandacht.”
Heb je zelf niet één onderwerp dat jou persoonlijk de meeste zorgen baart?
“Waar ik me de meeste zorgen over maak – dit klinkt aanmatigend, maar ik vind het wel het belangrijkste – is dat ons land niet echt een moreel leiderschap heeft. Er is vanuit onze overheid te weinig visie op hoe we de problemen die ons bedreigen moeten aanpakken. En ook daarbij gaat het om klimaatproblematiek tot de Zwarte Piet-discussie. Die zaken worden aangegrepen om politieke agenda’s mee te dienen, maar echte oplossingen ontbreken.”
Lees ook
Wat een (pijnlijk) verschil: 7 x ’10 Year Challenge’-foto’s van de klimaatverandering
Verwacht je dat dit spoedig verandert, nu de wereld steeds maatschappelijk bewuster lijkt te worden?
“De politiek laat zich leiden door burgers, maar ook door bedrijven. Bij bedrijven zie ik een kentering: die willen steeds meer werken vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat zie je ook terug in reclames van nu. Als het gros van de burgers zich ook maatschappelijker zal manifesteren, zal de politiek volgen.”
Een voorbeeld van een bedrijf dat zich inzet voor een maatschappelijke kwesties is NS: het spoorbedrijf kwam vorig jaar met deze prachtige reclame met daarin een vrouwelijk koppel:
Vanaf vandaag delen wij wekelijks drie video’s van jou op LINDAnieuws. Wat mogen we verwachten?
“Dagelijkse acties waar je blij van wordt en waar je zoveel mogelijk aan mee kan doen. Het zijn laagdrempelige initiatieven, waar de wereld beter van wordt en die jou een handvat bieden om daar aan bij te dragen.”
Bekijk de eerste video van The Happy Activist in samenwerking met LINDA. hier.