Meer dan 3400 vrouwen kozen de afgelopen jaren voor social freezing, blijkt uit onderzoek van Omroep WNL. In totaal liggen er inmiddels zo’n 40.000 ingevroren eicellen in vriezers door het hele land. En de trend groeit hard.

Welmoed Sijtsma onderzoekt waarom steeds meer vrouwen hun eitjes invriezen: ‘Moet ik dit zelf ook doen?’
Voor de documentaire Welmoed & de bevroren eitjes onderzocht presentator Welmoed Sijtsma samen met haar team dertien fertiliteitsklinieken in Nederland.
Eitjes invriezen
Vrouwen kiezen voor social freezing, een medische ingreep waarbij eicellen worden ingevroren, om het krijgen van kinderen uit te stellen. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat de juiste partner nog niet is gevonden, of omdat het simpelweg niet uitkomt door werk- of woonomstandigheden.

Vrijwel alle ondervraagde klinieken zien het aantal vrouwen dat kiest voor social freezing stijgen. Bij Amsterdam UMC en Maastricht UMC is er zelfs sprake van een verdubbeling ten opzichte van eerdere jaren. De particuliere NIJ Clinics melden een toename van 43 procent. De kosten? Die lopen flink op: een punctie kost tussen de 3500 euro en 4500 euro. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste vrouwen na de punctie nog niet zijn teruggekeerd om de ingevroren eicellen te gebruiken.
‘Welmoed & de bevroren eitjes’
Voor de nieuwe driedelige documentaire vertelt Sijtsma aan het AD hoe haar onderzoek begon met een persoonlijke vraag: “Moet ik mijn eicellen invriezen of niet? Zoals zoveel vrouwen tussen de dertig en veertig ben ik me er enorm van bewust dat ik voor een keuze sta. Hoeveel tijd heb ik nog voor mijn kinderwens? Ik merk dat veel vrouwen worstelen met deze grote levensvraag en een alsmaar doortikkende biologische klok.”

Over het maken van de serie vertelt ze: “Ten eerste ben ik geschrokken van hoe weinig ik weet over mijn eigen vruchtbaarheid. Ten tweede bleek, toen ik er maanden in dook, dat het invriezen van eitjes zeker online werd gepresenteerd als een soort heilige graal.”
Social media
Op sociale media ziet ze steeds vaker dezelfde boodschap voorbijkomen: ‘Een slimme meid vriest op tijd.’ Maar ze waarschuwt: “Alsof je met zo’n procedure zekerheid koopt. Maar het is lang niet altijd zo dat een ingevroren eitje ook leidt tot een kindje.”
Daarom wil ze met haar docu vooral helderheid scheppen: “In de serie leggen we alle feiten op tafel, zodat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken.” Sijtsma volgt niet alleen vrouwen die hun eitjes lieten invriezen, ze gaat ook mee de behandelkamer in en spreekt artsen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.
‘Welmoed & de bevroren eitjes’ is vanaf 7 mei te zien via NPO Start en wekelijks om 21.10 uur op NPO 3.
