In Op1 vertelt SGP-leider Chris Stoffer dat de Belastingdienst ervoor kan zorgen dat Nederlandse vrouwen weer meer kinderen gaan krijgen.
Het vruchtbaarheidscijfer daalt al bijna vijftien jaar, maar niet eerder was het zo laag.
Kinderen krijgen
Presentator Tijs van den Brink schetst: “In 1950 kregen vrouwen gemiddeld nog 3,1 kind en vorig jaar komt dat naar verwachting uit op 1,43 kind per vrouw.” Demograaf Jan Latten legt uit dat het dalende vruchtbaarheidscijfer veel redenen heeft: “We zien dat de bestaanszekerheid bij jongeren afneemt. Het tekort aan woningen, de klimaatcrisis en een flexibel inkomen zijn allemaal voorbeelden van onzekere factoren. Kinderen zijn duur. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen kinderen financieel gezien niet aandurven.”
Latten legt uit dat je 2,1 kind per vrouw nodig hebt om de bevolkingsgroei gelijk te houden. “Ik denk dat de samenleving en de politici zich onvoldoende beseffen dat het geboortecijfer waarschijnlijk alleen maar zal dalen. Ik maak me daar zorgen over.”
Auteur Marloes de Vries heeft bewust geen kinderen. “Ik heb geen kinderwens”, vertelt ze aan tafel. “Sommige vrouwen hebben rammelende eierstokken, maar ik niet.” De Vries schreef er een boek over. Daarvoor ging ze in gesprek met 350 vrouwen die ook geen kinderen hebben gekregen. Uit de gesprekken blijkt dat het ontbreken van rammelende eierstokken vaak de hoofdreden is. “Ik vind dat heel verfrissend, omdat we het niet zo vaak over dit onderwerp hebben.”
Kinderbijdrage
SGP-leider Stoffer is van mening dat het laagste geboortecijfer ooit een probleem voor Nederland is: “Als we niet uitkijken krimpt ons land. Dit komt mede door de toenemende vergrijzing en de plannen voor het terugdringen van de immigratie. Dit kan potentieel allerlei voorzieningen onder druk zetten. Veel mannen en vrouwen ontbreekt het nu aan de keuzevrijheid voor wel of geen kinderen krijgen. Het is belangrijk dat we mensen perspectief gaan geven.”
De SGP heeft plannen om het geboortecijfer te laten stijgen. “Het gaat ons om het bouwen van de gemeenschap in familieverband. Wij stellen voor dat mensen weer de stabiliteit krijgen om een gezin te stichten. We willen in plaats van de kinderbijslag een kinderbijdrage gaan introduceren, die inkomens- en leeftijdsafhankelijk is. Ouders kunnen het geld naar eigen inzicht besteden. Op deze manier kun je zorg en arbeid beter verdelen.”