In ‘De Geknipte Gast’ ontvangt Özcan Akyol advocaat Peter Plasman. Een deel van zijn jeugd heeft hij in Suriname gewoond. In zijn puberteit was Plasmans moeder niet aanwezig. Toch voelt hij geen wrok.
Peter Plasman moest vader betrappen op vreemdgaan: 'Ik kreeg van mijn moeder een verrekijker'
Zijn moeder geeft Plasman op een gegeven moment de opdracht om zijn vader te betrappen bij zijn minnares.
Suriname
Iets wat niet veel mensen van advocaat Plasman weten is dat hij tijdens zijn jeugd jarenlang in Suriname heeft gewoond. Akyol wist dat ook niet, voordat hij zich verdiepte voor dit gesprek. “Het was een van de mooiste periodes in mijn leven, in ieder geval in mijn jeugd”, vertelt Plasman. “Totaal onbezorgd, elke dag zon en elke dag zwemmen. Heel relaxt allemaal.”
Toch was het niet allemaal zo ontspannen. Op school werden bijvoorbeeld lijfstraffen uitgedeeld. “Op een gegeven moment was er een jongen voor mij, die gaf het verkeerde antwoord. Dan had je nog van die grote houten bordenwissers, en die meester gooit die bordenwisser naar zijn hoofd. Hij bukt en ik krijg hem op mijn hoofd, dus het bloed stroomt uit mijn gezicht. Ik had een hersenschudding ook.”
Ouders
Achteraf kijkt Plasman er niet uitgesproken negatief op terug. “Het zijn toch ervaringen waar je wel wat van hebt geleerd.” De advocaat vertelt dat hij niet huilend thuis kwam de eerste paar dagen. Pas toen hij thuis kwam met een hersenschudding bleek wat er op school gebeurde. Later werd de leraar strafrechtelijk vervolgd voor het aanrijden van een kind op het schoolplein.
De ouders van Plasman waren naar Suriname verhuisd, omdat zijn vader militair was. “Mijn vader heeft voor Suriname gekozen”, vertelt Plasman. Zijn moeder hield van de tropen. Het ging niet goed met hun huwelijk en op deze manier probeerden ze het te redden. Maar eenmaal in Suriname werd het allemaal niet beter. “Achteraf bekeken kon je wel zeggen dat de meeste militairen in Suriname nog een vrouw hadden”, vertelt Plasman.
Verrekijker
Zo ook zijn vader. Akyol vraagt hoe hij dat door kreeg. “Wij woonden op een lange straat, de Benjaminstraat in Paramaribo. Mijn vader moest dus die straat uit om naar de kazerne te gaan, linksaf. En hij moest rechtsaf als hij naar zijn vriendin wilde.” Plasman kreeg een verrekijker van zijn moeder om zijn vader te bespioneren. “En hij ging rechtsaf. Toen moest ik bij haar achterop de fiets mee naar dat huis waar de vermeende vriendin woonde en daar stond zijn auto.”
Uiteindelijk gingen Plasman, zijn broertje en zijn vader terug naar Nederland. Zijn moeder koos voor Suriname. Zijn vader hertrouwde in Nederland en Plasman kreeg een stiefmoeder. Zijn eigen moeder moest hij in de jaren daarna, tijdens zijn puberteit missen. Toch voelt hij geen wrok tegenover haar. “Ik heb het met ze uitgesproken, met allebei”, vertelt Plasman daarover.
“Met mijn moeder was het heel duidelijk, want in de essentiële jaren van mijn jeugd is ze er niet geweest.” Hij zei haar: “Puberteit, alles, ik heb je niet meegemaakt en dat heeft consequenties. Dat neem ik je op geen enkele manier kwalijk, maar dat betekent wel dat wij geen normale moeder-zoonrelatie kunnen hebben.”

Kijk het interview met Peter Plasman in De Geknipte Gast hier terug.