Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Martin Luther King vermoord werd. King mag dan wel dood zijn, zijn gedachtegoed is dat niet.
Zijn krachtige uitspraken over gelijkheid hebben hun relevantie – helaas – nog niet verloren.
Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Martin Luther King vermoord werd. King mag dan wel dood zijn, zijn gedachtegoed is dat niet.
Zijn krachtige uitspraken over gelijkheid hebben hun relevantie – helaas – nog niet verloren.
Lees ook
Kleindochter Martin Luther King demonstreert tegen wapenwet met indrukwekkende speech
Martin Luther King zal bij de meesten bekendstaan als voorvechter van de rechten van zwarte Amerikanen, maar hij was meer dan dat. Zo was hij bijvoorbeeld fel tegenstander van de Vietnamoorlog, en nam hij het op voor de armen, zwart én wit. Kortom: King vocht voor gelijkheid.
En hij bereikte veel. In 1955 riep hij alle zwarte Amerikanen op de bus te boycotten, nadat een zwarte vrouw uit de bus was gezet toen ze weigerde op te staan voor een witte man. Een jaar later werden alle zitplaatsen toegankelijk voor wit en zwart. Een jaar na de beroemde I Have a Dream-toespraak kreeg president Johnson de Civil Rights Act door het congres. Hierdoor werd rassenscheiding op scholen, werk en in openbare voorzieningen verleden tijd. In 1965 organiseerde King een grote protestmars, die door de politie hardhandig werd gestaakt. Later in dat jaar trad de Voting Rights Act in werking, en mochten zwarte Amerikanen eindelijk stemmen.
Op 3 april 1968 hield Martin Luther King zijn laatste toespraak. Een dag later, op 4 april, werd hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis neergeschoten door sluipschutter James Earl Ray. Ray bekende, maar trok zijn verklaring later weer in. De familie van Martin Luther King gelooft dat er sprake is van een complot waarbij overheden opdracht gaven tot de moord.
Ook nu zijn de woorden en daden van King relevant. Nog steeds is ongelijkheid aan de orde van de dag en hebben Afro-Amerikanen een achterstand in de samenleving. Telkens als de ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen in het nieuws komt – bijvoorbeeld toen een zwarte Amerikaan door de politie werd doodgeschoten – wordt King veelvuldig geciteerd. Steevast vergezeld door teksten als: ‘nog steeds relevant’, of: ‘relevanter dan ooit’.
Martin Luther King's message is now more relevant than ever. Here's one of my fave quotes by him.#socialchange#raiseconsciousness
📷: https://t.co/90hTy4E2cT pic.twitter.com/OPd1X5QCHS— Kevin Naruse – Social Media Marketer | Writer (@KevinKNaruse) February 7, 2018
https://twitter.com/OllieCaterham/status/959789175305330689
https://www.instagram.com/p/Bd_tgwWjA9S/
https://twitter.com/tcolbert/status/953022727555870721
https://www.instagram.com/p/BhIxqGJgNZx/?tagged=martinlutherking
Martin Luther King leeft niet alleen voort via zijn uitspraken, maar ook via zijn familieleden. Vorige week sprak zijn kleindochter Yolanda Renee King nog tienduizenden mensen toe tijdens de March For Our Lives: een protestmars tegen de Amerikaanse wapenwet. De woorden van het negenjarige meisje kwamen keihard binnen. “Mijn grootvader had een droom. Hij wilde dat mensen zijn vier kinderen niet beoordeelden op hun huidskleur, maar op hun karakter”, begon ze haar toespraak, refererend aan de bekendste toespraak van haar opa. “Ik heb ook een droom, dat genoeg genoeg is. En dat dit een wereld zonder wapens moet zijn, klaar.”