We kunnen weer zeevonk spotten in de Noordzee. Het mysterieuze blauwe licht wordt veroorzaakt door een algensoort die erg lekker gaat op zomerse temperaturen.
Staat dit bijzondere natuurverschijnsel op je bucketlist? Grijp dan nu je kans.
Zeevonk
Zodra zomers de lichttemperatuur boven de 25 graden uitkomt, warmt het water in de branding van de Noordzee snel op. Het resultaat? Een explosieve vorming van zeevonk. Een half uur nadat de zon in de zee is gezakt, heb je kans op een spectaculair lichtfestijn.
Als het water én de algen bewegen, vindt er namelijk een chemische reactie plaats. Door die chemische reactie licht de zeevonk tijdelijk felblauw op. Wanneer er veel algen op een plek zijn, kan die chemische reactie op de algen verspringen. Daardoor lijkt het alsof het water licht geeft. Noem het het Noorderzeelicht. Of zo iets.
Weerplaza tipt een paar hotspots voor zeevonk. Het natuurverschijnsel komt vooral voor in water dat overdag weinig beweegt, aangezien stilstaand water sneller opwarmt. Denk bijvoorbeeld aan haventjes en sluizen die uit de wind liggen.
Wie het fenomeen graag wil zien, moet zoeken in de omgeving van de Maasvlakte, de Oosterschelde in Zeeland en het Waddengebied. Maar ook op sommige plekken in Noord- en Zuid-Holland komt het prachtige lichtgevende water voor.