Boze reacties vlogen de anonieme cameraman of -vrouw op de oren, toen zijn/haar drone-video van een beer en haar welp die een steile, besneeuwde berg opklimmen viral ging. Natuurfotograaf (en fervent droner) Jan Vermeer (56) vindt dat niet helemaal terecht.
Natuurfotograaf Jan Vermeer vindt kritiek op drone-video van beren 'niet helemaal terecht'
“Iedereen heeft er gelijk een mening over – dat is heel erg van deze tijd – maar ik vind het overhaaste conclusies,” stelt Jan Vermeer.
Zo’n drone kan gewoon
Vermeer zit al jaren in het vak, stond in National Geographic met zijn prijswinnende foto van een papegaaiduiker en exposeert momenteel in Moskou. “Toch iets wat weinig mensen kunnen zeggen”, grapt hij terecht. Filmen met een drone doet hij als wildlife-fotograaf ook graag en het hóeft geen probleem te zijn, meent hij. “Vroeger huurde ik voor duizend euro per uur een helikopter voor dat soort foto’s of video’s. Met de komst van drones zijn deze kiekjes veel toegankelijker; ook voor amateurs. Dat is natuurlijk fantastisch, zo’n drone geeft je andere kijk op de wereld. Bovendien hoeft het niet storend te zijn voor dieren: zo’n drone wordt namelijk juist gebruikt om beelden van veraf te maken. Er zit een groothoeklens op. Die is helemaal niet bedoeld voor close-upbeelden van wildlife. Ik gebruik ‘m bijvoorbeeld meer voor landschapsfoto’s en ik merk om mij heen ook weinig van die amateur-droners die de dieren zouden verjagen.”
Tekst gaat door onder de foto.

De beruchte berenvideo
Maar toch wordt de drone in het geval van de berenvideo duidelijk gebruikt om dieren te filmen, geen landschappen. Zat deze persoon fout? “Ik vind het moeilijk te beoordelen, aangezien ik niet bij de situatie was. Maar wat ik uit die video opmaak is dat de drone op grote afstand van de beren vliegt, de maker pakt het duidelijk voorzichtig aan. Eén moment lijkt de camera te dichtbij te komen, maar dit kan ook ingezoomd zijn in de montage. De moederbeer lijkt inderdaad een beetje gefrustreerd, maar dit kan ook gewoon zijn omdat ze ziet dat haar jong in de problemen zit. En dat het welpje meer moeite heeft om op de berg te klimmen, hóeft niet aan de drone te liggen. Dat kan ook te maken hebben met de jonge leeftijd van het dier.”
Tekst gaat door onder de foto.
Foto: Jan Vermeer
Tips voor amateurs
Dus dieren worden niet massaal gestoord door drones? “Nee. Ik was in september op de Veluwe herten kijken. Er liepen zo’n veertig herten rond toen er opeens helikopters van de luchtmacht overvlogen voor een oefening. Van dat kabaal keken ze niet eens op of om. Met een drone filmen kan prima, zolang je maar blijft nadenken. Je bent te gast, dus blijf voorzichtig. Het liefst lees je je in over het dier en blijf je kijken hoe het reageert. Beweegt het bijvoorbeeld met zijn oortjes? Dan weet je dat er wat aan de hand is en dat het dier wellicht op de vlucht wil slaan. Voor het gebruik van drones op publiek terrein gelden veel regels, kijk die van tevoren in. Maar als je dieren wil fotograferen, raad ik eerder aan een telelens te kopen dan een drone. Ren in ieder geval nooit achter een dier aan. Daar krijg je trouwens ook geen mooie foto’s van.”
Tekst gaat door onder de foto.

Lees ook
Waarom deze video pijnlijk duidelijk maakt hoe ver ‘we’ gaan voor een viral video