Marian Donner (45) is de zelfhulpindustrie zat en schreef een ‘Zelfverwoestingsboek’, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Haar pleidooi? Meer stinken, drinken, bloeden, branden en dansen.
Wij spraken de schrijver over haar aversie tegen alle zelfhulpboeken, cursussen en video’s die pleiten voor een betere versie van onszelf.
Waarom moeten we meer stinken, drinken, bloeden, branden en dansen?
“Om de enorme drang naar perfectie die nu heerst te doorbreken. Het lijkt alsof we onszelf en de wereld tegemoet gaan als schoonmaker. We mogen niet stinken, maar moeten naar bloemetjes ruiken. Rimpels moeten weg. Elk jeugdtrauma of vorm van bindingsangst moet worden opgelost. Het is zo steriel en glad.”
Wat is daar erg aan?
“Het gladde en steriele is bedoeld om iedereen mee te laten draaien in een systeem dat is gericht op succes en productiviteit. Er zijn mensen die niet mee kunnen komen, daar is geen oog meer voor. En we zijn daardoor ook heel streng voor onszelf en de ander. Bij een avondje Netflixen op de bank voel je je schuldig omdat je eigenlijk iets af had moeten maken of een bucketlist af had moeten werken.”
Het is toch niet erg om te willen streven naar de beste versie van jezelf?
“Die beste versie bestaat niet. En als het dan niet lukt om die ‘beste’ versie te zijn, voel je je schuldig en slecht over jezelf. Ik las ergens in een boek dat depressie je grootste gift is, omdat het je een beter mens maakt en zorgt dat je kleine dingen in het leven gaat waarderen. Dan denk ik: jeetje. Alles is zo doelmatig en nuttig. Zelfs van pech en ongeluk moet je iets maken.”
Zelfverwoesting is wel meteen het tegenovergestelde van helpen.
“Ja. De stelling van mijn boek is: jij bent niet het probleem, maar het probleem zit in de wereld om jou heen. Nu denken mensen dat als je je niet goed voelt over jezelf, dat aan jou ligt. Maar er zit veel fout in wereld. Denk alleen al aan al die reclames met uiterlijke standaarden waaraan we moeten voldoen.”
Waarom dan verwoesten?
“Neem boeken die pleiten voor meer verveling en niets doen. Die hebben altijd een doel: bij vervelen krijg je de beste ideeën. Dat is zo op nut gericht. Drinken levert je weinig op en je verdoet er heel veel tijd mee, maar het doet je ontsnappen aan die ratrace. Daarmee ondermijnt het een wereldbeeld waarin alles op productie is gericht.”
Doe je met jouw zelfverwoestingsboek niet ook gewoon mee aan de zelfhulpindustrie?
“Ik wil niet tegen mensen zeggen: drink meer. Ik heb geprobeerd om de wereld en cultuur waarin we nu zitten te analyseren en daar tegenwicht aan te bieden.”
Hoe zelfdestructief ben jij zelf eigenlijk?
“Ik rook. Ik drink ook heel graag. Ik verdien niet veel geld, heb geen succesvolle baan. En ik ben héél lui. Ik verdoe zoveel tijd met niksen. Soms denk ik: ik zou zoveel meer artikelen kunnen schrijven en meer ideeën de wereld in kunnen helpen. Haha, niets aan te doen. Ik heb lang geleden afgeleerd me ergens schuldig over te voelen. Dat werkt heel bevrijdend voor mij.”
Lees ook
Filemon Wesselink: ‘Autist zijn heeft ook voordelen’
Zelfverwoesting, drinken, nachten doorhalen, dat is toch niet voor iedereen weggelegd?
“De vrijbuiters van vroeger die wel gewoon in de binnenstad van Amsterdam woonden, die heb je niet meer – dat kan niet meer, alleen al door de enorm hoge huurprijzen. Ik heb zelf een zoontje van drie en ga ook niet meer nachten uit. Mijn boodschap is ook niet dat het stom is als je meedraait in dat rad, ik verwijt niemand iets. Ik wil alleen mensen ervan bewust maken.”