Ouder worden, waarom hebben vrouwen daar toch zo’n moeite mee? Isa en Medina schreven het boek ‘Hoe ouder, hoe mooier’ over die leuke tweede fase.
Als vrouw van vijftig plus begin je volgens actrices, schrijfsters en vriendinnen Medina (51) en Isa (53) aan een geweldig tweede leven. “Vrouwen moeten alleen nog inzien hoe fantastisch die tweede helft is”, legt Medina uit.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een boek te schrijven over de fase na de overgang?
M: “We hebben al twee boeken geschreven over hoe je om moet gaan met de overgang. Maar voor je het weet zijn we alweer middelbare vrouwen. Hoe ga je daar dan weer mee om? Tegenwoordig is vijftig het nieuwe dertig. Dat komt omdat we met z’n allen ouder worden. Leuk, maar we zijn wel de eerste generatie die de ’tweede fase’ meemaakt. Veel vrouwen weten – net als wij voordat we aan dit boek begonnen – helemaal niet hoe ze dat tweede leven moeten invullen. Laat staan wat er allemaal bij die fase komt kijken.”
Wat liepen jullie zelf tegenaan?
I: “Dat we er überhaupt nog niet hadden nagedacht over het leven na ons vijftigste. Daarom hebben we veel vijftigplussers geïnterviewd om een beeld te krijgen waar andere vrouwen tegenaan lopen en wat ze daaraan doen. We moeten bijvoorbeeld langer doorwerken, maar veel vrouwen merken dat de geest en het lichaam wel gewoon ouder wordt. Dat staat bepaalde dingen in de weg. Zo hebben vrouwen die in de overgang zitten of achter de rug geen zin meer om te pleasen en te zorgen. De reden? Ons zorghormoon neemt af tijdens de overgang. Gedragsveranderingen zijn dus een natuurlijk proces. Maar het is fijn als daar een verklaring voor is. Dan hoef je je niet schuldig te voelen.”
Waar liep de groep vrouwen waarmee jullie hebben gesproken voornamelijk tegenaan?
M: “Dat ze vaak niet begrijpen waarom ze worden zoals ze worden. Dat heeft mede te maken met dat we geen rolmodellen hebben. Er zijn te weinig vrouwen van vijftigplus die andere vrouwen wijzen op de veranderingen die gaande zijn in zowel je lichaam als geest.”
Wat voor inzichten hebben de gesprekken jullie gegeven?
M: “Door gebrekkige informatie valt onze generatie tussen wal en het schip. Wij weten vaak überhaupt niet wat voor invloed de overgang heeft op ons leven. Laat staan dat we weten hoe lang de overgang ongeveer duurt. Die informatie is juist zo belangrijk. Wist je dat je op vijftigste tot een risicogroep behoort? Zo heb je bijvoorbeeld meer kans op hart- en vaatziekten en botontkalking. Veel vrouwen hebben geen idee wat er met hun lichaam aan de hand is, omdat er zo weinig over bekend is. Daarom is iemand als Angela Maas zo belangrijk.” Hier vertelt Angela Maas over vrouwen die vaker een verkeerde diagnose krijgen.
Hoe heb je de gesprekken met al die vrouwen ervaren?
I: “De gesprekken waren voor ons beiden een bevestiging dat die tweede helft nog zinvol kan zijn. Het voelde ook ontzettend bevrijdend om erachter te komen dat we niet de enige zijn die zich minder aantrekken van wat andere mensen van ons vinden. Het hoort bij die nieuwe fase in ons leven.”
Aan welke vernieuwende tips hebben jullie echt iets gehad?
M: “Neem wat vaker een break gedurende de dag. Omdat je ’s nachts slecht slaapt heb je meer momenten van rust nodig. Door breaks daalt je stressniveau.”
I: “Ja, en accepteer, nee, wees blij dat je ouder wordt. Met al die kennis en bagage kun je nog heel veel betekenen in deze tijd.”
Lees ook
Last van incontinentie? Volgens deze bekkenbodemfysio ben je niet alleen