Al sinds de eerste uitzending is ‘Blauw Bloed’ een succes op de Nederlandse televisie. Het tv-programma over de koninklijke familie wordt steevast goed bekeken en viert dit jaar zijn vijftienjarig bestaan.
Alle reden om eens de balans op te maken met Jeroen Snel, vanaf het eerste uur hét gezicht van het programma.
Hoeveel wist jij van het Koninklijk Huis, toen je in 2004 begon met Blauw Bloed?
“Eigenlijk niet zo veel. Ik vond het wel interessant, het sprak tot de verbeelding. Ik werkte voor die tijd elf jaar bij TweeVandaag en deed daarbij af en toe een reportage over de koninklijke familie. Maar ik was meer van het snelle nieuws. Van het Koninklijk Huis wist ik niet veel méér dan de aandacht voor Koninginnedag en – in het buitenland – alle gebeurtenissen rond de dood van prinses Diana.”
Wordt je persoonlijke band met de koninklijke familie sterker door zo’n programma?
“Haha. Ik deel zelf eigenlijk niets vanuit mijn privéleven. Ach, soms sta je even samen ergens op te wachten. Dat maakten we bijvoorbeeld mee in 2010, toen Curaçao een zelfstandig land werd binnen het koninkrijk. Wij waren daar en Willem-Alexander en Máxima ook, toen nog als prins en prinses. We waren met een ‘gewone vlucht’ omdat het toenmalige regeringstoestel de vlucht niet in één keer kon maken. Het duurde even voor we uit het vliegtuig konden stappen en de andere passagiers in het toestel keken natuurlijk allemaal naar ze. Toen knoopten ze even een gesprekje aan met ons.”
Kijkt de koninklijke familie ook naar Blauw Bloed?
“Ze blijven er niet voor thuis, maar ze kijken zeker. Of ze kijken het terug. De koning zit nog weleens lange stukken in de auto, op weg naar afspraken. Ik kan me voorstellen dat hij die tijd benut om iets terug te kijken. Voor koningin Máxima kan het bovendien leerzaam zijn om de oude beelden te zien die wij tonen in het programma. Daarmee leert zij weer iets over de voorgeschiedenis van haar schoonfamilie. De prinsessen kijken ook wel, wanneer hun ouders op werkbezoek zijn in het buitenland. Er was eens een grappig moment in Argentinië, waar de familie op bezoek was bij Máxima’s familie. Prinses Amalia herkende mij en fluisterde in het oor van haar moeder ‘dat dat toch die meneer van tv was’. Dan merk je dat ze het programma kennen.”
Lees ook
Stewardess Anne vloog met Willem-Alexander: ‘Absoluut een goede piloot’
En akkefietjes met de familie? Zijn die er ook geweest de afgelopen vijftien jaar?
“Ach, er is wel eens iets gebeurd, ja. Maar dat hebben we altijd weer opgelost met de Rijksvoorlichtingsdienst. Wat er speelde? Nee, daar ga ik verder niet op in. Ik kan wel zeggen wat we in februari 2012 meemaakten, rond het ski-ongeval met prins Friso. Wij waren met het programma aanwezig in Lech voor een fotomoment met de familie, toen dat ongeluk zich voordeed en Friso in kritieke toestand in het ziekenhuis lag in Innsbruck. Omdat we er toch waren, besloten we wat te filmen. Maar daarbij zag Willem-Alexander ons – en wij hem. Vijf minuten later belde de Rijksvoorlichtingsdienst of we wilden stoppen met filmen. Dan weet je natuurlijk dat dat een verzoek is van Willem-Alexander. We zijn ook direct gestopt. Een dag later werd het ons wel toegestaan beelden te maken van de aankomst van de familie bij aankomst bij het ziekenhuis, arm in arm. Dat vond ik wel bijzonder. Daarbij mocht Nederland, dat massaal meeleefde, gewoon zien wat er gebeurde.”
De opzet van Blauw Bloed is in al die jaren eigenlijk nauwelijks veranderd. Waar heeft dat mee te maken?
‘Het is een beetje veranderd. Sinds tweeënhalf jaar zijn we bijvoorbeeld live op zaterdagavond. Je moet ook wel, want er gebeurt soms zoveel dat je het haast niet meer van tevoren kunt opnemen. Voor de rest is het nog steeds een soort sandwich van zaken die de kijkers graag zien. De één houdt van het nieuwsoverzicht, de ander ziet graag wat de royals in het buitenland deden en een derde is benieuwd naar lifestyle-zaken. Al die dingen combineren we tot een sandwich. Daarbij hebben we natuurlijk ook de rubriek ‘trending topic’. In tegenstelling tot in de begindagen kunnen we nu laten zien wat prins Constantijn op Twitter heeft gezegd of laten we zien dat prinses Charlène van Monaco een foto plaatst van haar kinderen in New York.’
Viert Blauw Bloed over tien jaar zijn 25-jarig jubileum?
‘Ha! Het programma kan zeker blijven bestaan, dit format stopt niet. Want dat is toch wat het is, een tv-format. Er wordt getrouwd, er overlijden mensen en de kinderen worden natuurlijk ook groter. Je ziet dat Alexia afgelopen keer de show stal bij het zomers persmoment en over drie jaar is prinses Amalia achttien jaar. Dan zal ze officiële verrichtingen meemaken en zo blijft alles doorgaan. Je hebt in dit land veel realityseries, en zo is dit eigenlijk de ‘royal realityserie’. Dus ik denk dat we die 25 jaar wel halen.’
Lees ook
Jurk die Amalia vorig jaar droeg is nu dé zomerhit
En ben je er zelf dan ook nog bij?
‘Wat mij betreft spreek je me dan weer, ja. Ik vind het nog ontzettend leuk. Al kan ik me ook voorstellen dat ze mij hier op een gegeven moment te oud vinden, hoor. Aan de andere kant: een nieuw gezicht in het programma zal ook weer een aantal jaar nodig hebben om ‘erin’ te komen. Dit programma is er toch één van de lange adem.’