Danny Laarman is een bijzondere actie gestart op Instagram. Hij werd daarvoor geïnspireerd door het verhaal van Lianne – die voor haar zieke verloofde een donor zocht.

Danny (28) zoekt via Instagram een stamceldonor voor zijn moeder: dit effect heeft zijn actie
Welk effect heeft zo’n actie eigenlijk? Wij belden met Stichting Matchis.
Zieke moeder
Maar eerst het verhaal van Danny. Met de hashtag #stamcelfie roept hij zijn volgers op om stamceldonor te worden. Dit doet hij om een stamceldonor te vinden voor zijn moeder Betsy die lymfeklierkanker heeft (en voor anderen). Een matchende stamceldonor kan haar leven redden. Maar het is moeilijk om een match te vinden, omdat er nauwelijks verwante bloedgroepen te vinden zijn.
Wattenstaafjes
Danny hoopt met deze ‘Instagram-challenge’ het proces te versnellen. Iedereen die zich naar aanleiding daarvan aanmeldt, krijgt wattenstaafjes toegestuurd door Stichting Matchis. Daarmee kan worden getest of de donor en patiënt bij elkaar passen.
https://www.instagram.com/p/BuLePLHIkX6/
De eisen
Maar kan iedereen zich dan aanmelden als donor? Nee, er worden wel gezondheidseisen aan de donoren gesteld, vertelt Bert Elbertse van Stichting Matchis als we hem bellen. Zo mag je geen drager zijn van chronische ziektes en moet je tussen de 18 en 55 jaar zijn, de voorkeur ligt bij de groep van 35 jaar. “Toch vallen er weinig vrijwilligers om gezondheidsredenen af, als ze zich aanmelden. De kans is groot dat je nooit wordt opgeroepen na je inschrijving. Daarbij wordt je na de oproep nogmaals medisch gecontroleerd.”
Lees ook
Maar liefst 20.000 nieuwe stamceldonoren na emotionele Facebookoproep
Het internet over
Om de jongere doelgroep te bereiken, is de stichting bezig met campagnes via internet. “We hebben deze week een campagne op Instagram afgerond. We merken dat ons bereik via de platformen Facebook en Instagram groter wordt. Al wordt de gemiddelde Facebookgebruiker wel ouder voor onze voorwaarden.” Elbertse geeft ook aan dat Instagram de topper is wat betreft wervingscampagnes op dit moment. “Vroeger ging het via de bloeddonorbank of per flyer, daar hoef je nu niet meer mee aan te komen bij de jeugd.”
Elkaar inspireren
De innovaties van het internet hebben nog meer voordelen, zegt Elberste. “Het internet maakt het registreren laagdrempeliger.” Of de actie van Danny werkt, weet de stichting nog niet definitief. “De exacte cijfers hebben we nog niet. Maar ik heb zeker het idee dat het de laatste dagen aantrekt,” laat Elbertse weten. “Dat Danny zijn persoonlijke verhaal deelt, spreekt de volgers ook aan,” zegt de woordvoerder van de stichting. “Er zijn al meerdere acties geweest waarbij mensen hun volgers proberen aan te spreken”. Met succes, blijkt uit onderstaande berichten.
https://www.instagram.com/p/BuJPMv7gqyi/
https://www.facebook.com/stamcelfie/photos/a.1848961595323455/1857338304485784/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARDa1RmAgq45NrkSV7caofQA9kM117xQHKSXD42Z09INuqu8UHWt0yHF1LcW_NvEYmUHRmQI_YVw7kvEy6j3dAh-qA7vUWn05N8zZgs_4FBaQmn-DpHLTjFsDGhYUzKkDAbPqJxTbzkYiS91YJpegNGw0oIG4WvZ04xAmaNbwnJfpKhOTpMeJ6haDUEerrHXffG-V1iqjLGCMO6AJFrDlLXb3L3jU6NdJF8iwpykF086PzLUn4XnsfwedfgYIUpcMKAOeVLPOI-wZtml2juxheq3bW88esMg3vNVlztJOFp1UsqIG2cnaAUmkOmI1ZZrYiWk-BHhkbpfoPZgw6Oq3n6F8QXX&__tn__=-R
Lees ook
Duizenden nieuwe stamceldonoren door actie VVV-voetballer