Met fotogenieke reizen en volle kledingkasten lijkt het de meeste influencers voor de wind te gaan. Toch roepen steeds meer Instagrammers hun volgers op hen financieel te steunen.
Hoe zit dat?
Met fotogenieke reizen en volle kledingkasten lijkt het de meeste influencers voor de wind te gaan. Toch roepen steeds meer Instagrammers hun volgers op hen financieel te steunen.
Hoe zit dat?
Als influencer een donatie vragen om de coronacrisis door te komen of je volgers de mogelijkheid bieden een tientje over te maken voor de verhalen die je schrijft. Het gebeurt.
Zo deelt de Amerikaanse Stephanie (die je hieronder ziet) via een link op haar pagina een hele waslijst aan producten die ze van haar dertigduizend volgers zou willen. Denk aan een vloerkleed, vitaminen, een spiegel of een dekbedovertrek.
https://www.instagram.com/p/B9cirqWHGz8/?utm_source=ig_web_copy_link
Ook in Nederland vragen sommige influencers hun volgers om een bijdrage. Chanel Lodik (32) is één van hen. De online activist biedt haar volgers via een link de mogelijkheid om geld te schenken voor de kennis die ze hen geeft. “Ik deel veel informatie over maatschappelijke problemen als seksisme, validisme en racisme. Dat doe ik gratis, het is niet mijn fulltime baan”, aldus Lodik.
Toch lijken volgers van de influencer haar vooral als een soort docent te zien. “Daarom mogen mensen, als ze dat willen, geld betalen voor de kennis die ze bij me opdoen. Volgers leren dagelijks van me en storten me als dank een bedrag tot twintig euro. Aan het eind van het stuk kunnen volgers een Tikkie betalen als ze dat willen. Ik heb bijna drieduizend volgers, als iedereen een euro doneert, kom ik de maand wel door.”
Door de coronacrisis vallen haar werkzaamheden als marketingadviseur weg, daarom ziet ze dit als een oplossing. “Gelukkig heb ik gespaard. Maar de financiële gevolgen zijn alsnog heftig. Vandaar dat ik elke week een artikel probeer te schrijven die m’n volgers tegen betaling mogen lezen. Ik begrijp dat mensen dat raar vinden, maar ik prijs geen dure jas aan voor mijn centen. Ik ben een ethische influencer.”
https://www.instagram.com/p/B-4mGXsj4fy/?utm_source=ig_web_copy_link
Lees ook
Premier Rutte betaalt influencers voor hulp rondom coronacrisis
LINDA.meiden-hoofdredacteur en influencer Yara Michels (30) vertelt wat ze van de trend vindt. “Aan de ene kant is mensen vermaken met je online kanaal een echt beroep, en is het logisch dat mediamakers of influencers ergens op terug kunnen vallen. Maar ik vind het niet helemaal ethisch verantwoord als het gaat om jonge en beïnvloedbare volgers. Denk aan het Snapking-debacle.”
“Mijn voorkeur zou uitgaan naar gebruik te maken van de overheidsmaatregelen of dus op creatieve manieren proberen toch wat te verdienen. Zoals je volgers iets bieden dat nu extra waarde heeft, zoals een online coaching.”
https://www.instagram.com/p/B-IBwcoBRzf/?utm_source=ig_web_copy_link
Michels wil haar energie vooral steken in eerlijke en goede content maken. “Ik zal mijn kanalen klaarstomen en zo sterk mogelijk maken voor het moment dat de adverteerdersmarkt weer aantrekt.”
Lees ook
Nicolette van Dam en Bas Smit kritisch over influencers: ‘Het is een leeg bestaan’
Nu ligt die markt zo goed als stil, vertelt ze. “Of het nou om reclames op televisie, radio, in magazines of online gaat: merken voelen enorme verliezen en tegelijkertijd houdt bijna iedereen z’n geld vast. Ik verwacht dat er in de zomer meer ruimte komt. Dan zal het vooral gaan over wie de juiste toon wist te vinden met zijn of haar content en met minder middelen nog steeds wist te knallen voor haar volgers.”