Weet je nog hoe we vorige week wegsmolten van de hitte? Deze hitte is nu verplaatst naar Groenland. ‘Dat is zorgelijk’, schrijft Buienradar.
De warmte is na Scandinavië en IJsland verder getrokken en is aangekomen in Groenland.
Groenland smelt
Hier vreesde het World Meteorological Organisation (WMO) al voor. Deze hitte in Groenland zal namelijk zorgen voor een versnelling van het smelten van het ijs. Ondanks dat de naam anders suggereert, is Groenland voor het grootste deel bedekt met ijs. Er groeien niet eens bomen. Als al het ijs van Groenland zou smelten, zou de zeespiegel maar liefst zeven meter stijgen.
☃️🌡| Onze hittegolf verhuist naar Groenland! En dat heeft daar verregaande gevolgen… Zoals het er nu naar uitziet, smelt er dit jaar 2x zoveel ijs als normaal. Mocht de hele ijskap ooit verdwijnen, stijgt de zeespiegel maarliefst 7 (!!) meter! 🌊 ⬇️ https://t.co/OQc8Nu1x3Spic.twitter.com/SrBTz9xaDZ
Het is niet nieuw dat het ijs op Groenland smelt. Dit gebeurt elk jaar geleidelijk, maar dit jaar begon het vroeger dan ooit. De bijkomende hittegolf werkt als een katalysator voor het smelten van het ijs. Het zou namelijk maar zo kunnen, dat er dit jaar twee keer meer ijs smelt dan normaal.
Het smeltende ijs is geen vreemd fenomeen, schrijft Buienradar. De temperaturen stijgen en de grond wordt droger. Mede door de aanwezige warmte is de grond een ideale bodem voor natuurbranden. Hierdoor komen we in een vicieuze cirkel terecht. Door de bosbranden komen er meer broeikasgassen in de lucht, waardoor de temperatuur omhoog schiet, waardoor ijs blijft smelten.
Daarnaast zorgen de branden voor ‘zwart ijs’. Hierdoor smelt het ijs nóg sneller. Verder zorgt minder ijs voor minder weerkaatsing van het zonlicht, waardoor de temperatuur ook weer stijgt. ‘De vraag is of we nog op tijd kunnen zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken’, sluit Buienradar af.