Psychotherapeut en Holocaust-overlevende Edith Eger (93) schreef haar eerste bestseller op haar 90e en inspireert mensen wereldwijd met haar levenslessen.
In Jacobine op 2 vertelt ze over haar bijzondere leven en haar kijk op de huidige crisis.
Overlevingsmechanisme
Egers leven veranderde drastisch toen ze op haar zestiende met haar moeder en zusje terechtkwam in Auschwitz. Haar moeder werd direct naar de gaskamers gestuurd, maar de beruchte kamparts Mengele besloot dat de twee meisjes mochten blijven leven.
Het waren gruwelijke jaren die Eger voor de rest van haar leven vormden. Ze bedacht voor zichzelf een bijzondere manier om te kunnen overleven: “Vluchten of vechten, normale reacties bij stress, waren beiden geen optie in Auschwitz. Ze konden me slaan en martelen, maar ze konden m’n geest niet vermoorden.”
Egers vervolgt: “Daarom zeg ik tegen de mensen: wees baas over je eigen gedachten, creëer een wereld in jezelf waar niemand aan mag komen. Ik ontdekte daar een deel van mezelf waar niemand ooit aan kon komen.”
Lijden hoort bij het leven
Ook leerde Egers dat – hoe donker het ook is – er altijd licht is. “In elke situatie ben ik op zoek naar iets positiefs, iets waar we van kunnen leren. Sterven is makkelijker dan leven, het is makkelijker om op te geven. Lijden hoort bij het leven en kan je sterker maken.”
De psychotherapeut is ervan overtuigd dat je altijd zelf kan kiezen hoe je met een situatie omgaat: “We beslissen zelf of we slachtoffers zijn of overlevers.”
Een mindset die ons ook kan helpen in de huidige wereldwijde crisis. “Ik denk dat we moeten leren om meer in het nu te leven. We leren nu hoe we reageren op het onverwachte en onvoorziene en hoe we dat om kunnen zetten in iets positiefs.”