Aafke Romeijn (33) is schrijver, muzikant, vlogger, fervent Twitteraar én wekelijks columnist van LINDA.nl. O, en ze heeft nog wel een appeltje te schillen met Harvey Weinstein.
Op de vooravond van de rechtszaak waarin hij berecht zal worden voor verkrachting, gaf Harvey Weinstein een interview aan de New York Post. Dat deed hij vanuit het ziekenhuis, waar hij herstelt van een operatie aan zijn rug. Wie denkt dat Weinstein eindelijk met excuses komt, of zelfs maar een greintje zelfreflectie, komt bedrogen uit. Hij geeft het interview naar eigen zeggen alleen maar om te bewijzen dat hij echt iets aan zijn rug heeft, en om het publiek te wijzen op zijn rol als voorvechter van de positie van vrouwen in de filmindustrie.
Lees ook
Vrouwen woest om ‘pionier’-uitspraak van Harvey Weinstein
Ik hoor je denken: is dit een grap? Dat dacht ik ook heel even, maar ik wist meteen dat meneer Weinstein naar alle waarschijnlijk bloedserieus was. De afgelopen maanden las ik de boeken van zowel onderzoeksjournalisten Megan Twohey en Jodi Kantor van de New York Times, en dat van onderzoeksjournalist Ronan Farrow. Hun pogingen om Weinstein te ontmaskeren liepen lange tijd vast in een web van corruptie, zwijgcontracten en afkoopsommen. Pas toen tientallen bekende en onbekende vrouwen hun verhaal on the record wilden doen, konden de media er niet meer omheen. Harvey Weinstein werd ontmaskerd.
Gezien de macht, intimidatie en het geld waar Weinstein lange tijd mee smeet om zijn val te voorkomen, was ik niet eens verbaasd toen ik het laatste interview las. “Ik heb altijd gevochten voor vrouwen”, zegt hij. “Ik heb ze miljoenen betaald en hoofdrollen gegeven. Ik was voorvechter van vrouwenrechten, dertig jaar geleden al, nog voordat het woke en hip was.” Hij gaat verder over Gwyneth Paltrow, die hij zoveel betaalde voor een hoofdrol dat ze de bestbetaalde actrice van 2003 was. Paltrow vertelde in de New York Times dat Weinstein haar lastigviel toen ze 22 was, en hoe ze er door haar vriend Brad Pitt op gewezen moest worden dat zijn gedrag niet normaal was.
Lees ook
Harvey Weinstein: ‘Ik was een pionier voor vrouwen’
“Ik wil dat deze stad mij herinnert om het goede werk dat ik verzet heb”, zei Weinstein tot slot. Hij heeft het over New York, de stad waar hij geboren en getogen is, en waar hij nu berecht zal worden. Het zijn misselijkmakende woorden. Wat Weinstein hier in wezen zegt, is dat wanneer je vrouwen maar genoeg betaalt, je het recht hebt om ze te verkrachten. Als je ze aan de voorkant, in de openbaarheid, maar genoeg steun biedt, dan mag je aan de achterkant, waar niemand het ziet, je eigen smerige fantasieën op hen botvieren.
Weinstein is natuurlijk een narcistische sociopaat, die heilig gelooft in zijn eigen woorden en in zijn onschuld, maar wat hij zegt laat ook iets zien over de spagaat waarin veel slachtoffers zich vaak bevinden. Zoals Gwyneth Paltrow zei: “Weinstein heeft mijn carrière geholpen, maar mij beschadigd.” Je weet nooit hoe het was gelopen als je de sociopaat niet tegen was gekomen. En dat maakt het verschrikkelijk moeilijk om het misbruikverleden te verwerken.