Royaltydeskundige Sam Hoevenaar vertelt over vijf meisjes die opgeleid worden tot koninginnen van de toekomst, onder wie onze eigen prinses Amalia.
Prinses of koningin worden. Het is die ene kinderdroom waaruit je plots ontwaakt als je beseft dat er geen opleiding voor is en je ervaring ‘rondwandelen met een bazig toontje en met een kroontje op’ je ook weinig gaat opleveren.
Voor deze vijf tienermeisjes is prinses zijn en ooit koningin worden de keiharde werkelijkheid. Of ze het nou willen of niet.
1. Elisabeth van België (18)
Iedere koninklijke familie heeft wel een schandaal, een familieruzie, of een buitenechtelijk kind ergens in het sprookjesboek geschreven staan. Maar de Belgische royals spannen de kroon. Alle hoop is nu gevestigd op de nieuwe generatie: kroonprinses Elisabeth. Ik vind haar fantastisch. Ze is stijlvol, spreekt zeker drie talen, heeft een internationaal onderwijsprogramma in Wales afgerond en start na de zomer met een militaire opleiding.
Haar achttiende verjaardag is live uitgezonden op tv. Geen fout feestje met te veel drank en slechte muziek, maar een optreden van het koninklijk ballet en een dijk van een toespraak voor het volk: ‘’Het land kan op mij rekenen.’’
2. Estelle van Zweden (8)
In Zweden wordt de snoezige prinses Estelle klaargestoomd voor het beroep der beroepen. Estelle mag regelmatig met haar ouders mee naar ‘het werk’ om de koninklijke vaardigheden vast te kunnen trainen. Als ze twee jaar is knipt ze haar eerste – symbolische – lintje. Ze kan urenlang stil blijven zitten op een stoel bij plechtigheden en is een pro in het zwaaien en glimlachen tijdens een rijtour.
3. Ingrid-Alexandra van Noorwegen (16)
Prinses Ingrid-Alexandra van Noorwegen heeft weinig moeite met de schijnwerpers. Ze is nog maar acht jaar als ze bij een talkshow nuchter maar vol overgave even voordoet hoe je als royal moet zwaaien naar de mensen.
Ik vind dat de Noren het slim hebben aangepakt. De prinses heeft haar eigen beeldentuin in Oslo waar ze af en toe een officieel bezoek aan brengt. Zo kan ze een beetje oefenen.
Twee jaar terug doopte Ingrid-Alexandra een schip en vertelde ze achteraf aan de aanwezige pers haar zorgen over de opwarming van de aarde. Tja, het zijn niet echt de bekommeringen van een gemiddelde tiener, maar natuurlijk wel die van een queen-to-be.
4. Leonor van Spanje (14)
Waar de Scandinavische prinsessen spelenderwijs mogen wennen aan de spotlights, gaat het er in Spanje formeler aan toe. Als Leonor twaalf jaar is, speldt haar vader – koning Felipe – de hoogste onderscheiding van Spanje bij haar op: de Orde van de Guldenvlies. Ook heeft de prinses al verschillende prijzen uitgereikt en toespraken gegeven. Een tikkeltje verlegen en met een aantal ‘doe-ik-het-goed’-blikken richting vader Felipe, spreekt ze volle zalen toe. Wat mij betreft is Leonor hier nog wat jong voor. Een presentatie op school bezorgde mij op die leeftijd al klotsende oksels.
5. Amalia der Nederlanden (16)
Amalia lijkt alle nodige kwaliteiten in huis te hebben. Ze heeft een klas overgeslagen, heeft het bijvak Chinees gevolgd, zit in haar vrije tijd op de tribune van de Tweede Kamer en wil de wereld over reizen zodra ze haar diploma behaald heeft. Op social media laat Amalia zien dat ze de Black Lives Matter-beweging steunt.
De momenten dat ik haar van dichtbij meemaakte, zag ik een jonge vrouw met pit. Vol zelfvertrouwen schitterde ze vorig jaar in de hoofdrol van haar zelfgeschreven musical en bij de jaarlijkse fotosessie merkte ik hoe gebekt ze was richting de journalisten. ‘Sassy’ noemde Amalia zichzelf al eens, en dat woord vind ik wel bij haar passen.
Officiële openingen en toespraken staan voor Amalia nog niet op de agenda. Koning Willem-Alexander vindt het verschrikkelijk belangrijk dat zijn dochters een zo normaal mogelijke jeugd beleven. “Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om mij te realiseren dat dit nu eigenlijk echt mijn leven is’’, puft Amalia uit op Koningsdag, nadat ze honderden handen van hysterische Oranjefans heeft geschud. Het is die ene dag in het jaar dat onze kroonprinses iets kan proeven van wat de toekomst voor haar in petto heeft.
Lees ook
Koningin Elizabeth verkast naar Schotland tijdens onrustige zomer vol familieperikelen
Sam Hoevenaar