Claire Williams, dochter van Williams Racing-oprichter Frank Williams, was jaren teambaas van het Formule 1-team. Met de verkoop van het bedrijf treedt ze nu af.
Daarmee verdwijnt de laatste vrouwelijke teambaas op de achtergrond.
Claire Williams, dochter van Williams Racing-oprichter Frank Williams, was jaren teambaas van het Formule 1-team. Met de verkoop van het bedrijf treedt ze nu af.
Daarmee verdwijnt de laatste vrouwelijke teambaas op de achtergrond.
Williams Racing is een van de tien Formule 1-teams, die al jaren strijden om een bloedsnelle overwinning. Het Britse team werd in 1977 opgericht door Patrick Head en Sir Frank Williams. Met grote overwinningen in de jaren tachtig en negentig, mag Williams Racing zich een van de succesvolste teams ooit noemen uit de historie van de Formule 1.
Een vader in de racerij maakt dat brandend rubber, hoge snelheden en oorverdovende Formule 1 wagens er bij Claire Williams met de paplepel werden ingegoten. Het was dan ook geen verrassing dat de Williams dochter op jonge leeftijd een passie ontwikkelde voor de autosport. Maar een carrière bij het bedrijf van haar vader was zeker niet vanzelfsprekend.
Tekst gaat door onder de foto
Williams studeerde aan de universiteit van Newcastle en behaalde in 1999 haar diploma politieke wetenschappen. Maar in plaats van een functie in de politiek, ging ze aan de slag als persverantwoordelijke voor het circuit van Silverstone. Na twee jaar maakte ze dan toch de overstap naar Williams Racing en begon ze binnen het communicatieteam.
Tien jaar later, in 2012, werd Williams benoemd tot commercieel directeur van het racing team. Sinds maart 2013 bekleedt ze de functie van plaatsvervangend teambaas voor het Formule 1-team, wat betekent dat ze de volledige verantwoordelijkheid heeft voor de dagelijkse gang van zaken en de ontwikkeling op lange termijn voor het raceteam.
Lees ook
‘Helemaal super’: vrouwelijke coureurs racen tijdens Formule 1 met W Series
Nadat Williams Racing decennia lang naam heeft gemaakt, gaat het het F1-team niet altijd voor de wind. Waar het team vroeger de ene na de andere Grand Prix won, blijven de prijzen sinds twee jaar uit. Sterker nog: de renstal eindigde zowel in 2018 als in 2019 als laatste in het kampioenschap.
Daarmee ontstond ook een deuk in de financiën van het familiebedrijf. In 2019 leed Williams een verlies van 14,5 miljoen euro. Ook dit jaar verkeren ze in zwaar weer. Het feit dat ze eind mei afscheid moesten nemen van hun hoofdsponsor, leverde een extra financiële klap op. Daarop besloot de familie het bedrijf te koop te zetten.
Vier maanden later heeft het Williams Racing team een koper gevonden. Dorilton Capital, een investeringsmaatschappij uit de Verenigde Staten, is de nieuwe eigenaar. En daarmee is Williams technisch gezien familiebedrijf af.
Een week na de verkoop laat Williams weten dat ze aftreedt als teambaas. Daarmee valt het doek voor de laatste vrouwelijke teambaas van de Formule 1. In een uitgebreid statement op Instagram bedankt ze fans van Williams Racing voor de jarenlange support.
Ondanks dat Dorilton Capital haar meerdere malen heeft aangeboden te blijven, neemt ze toch afstand van haar functie. “Ik heb alles gegeven om de familienaam binnen de sport te beschermen. Omdat ik de dochter ben van Frank Williams, voelde dat als mijn plicht”, zegt ze in een interview met Sky Sports F1. “Nu het raceteam niet meer van ons is, denk ik niet dat ik dezelfde hoeveelheid energie in mijn werk kan stoppen. Het team is in goede handen. We weten dat de naam Williams zal voortleven. Ondanks dat Dorilton mij in het team wilde, leek het me beter om compleet afstand te nemen.”
Williams zegt daarbij zich nu eindelijk te kunnen focussen op andere prioriteiten die naar de zijlijn waren verdwenen. “Ik kan weer moeder en echtgenoot zijn. Daar heb ik nooit tijd voor gehad.” Ongetwijfeld tot groot genoegen van man Marc Harris en haar zoon Nathaniel.
https://www.instagram.com/p/CErEQF-oPQH/
Lees ook
Coureur Beitske Visser: ‘Racen gaat niet om geslacht, maar om prestaties’