Op de fiets naar het werk en lunch uit een broodtrommel i.p.v. een plastic zakje. Lekker bezig. Maar déze landen zijn pas écht goed bezig.
Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen.
Op de fiets naar het werk en lunch uit een broodtrommel i.p.v. een plastic zakje. Lekker bezig. Maar déze landen zijn pas écht goed bezig.
Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen.
De meest recente uitslagen van de laatste klimaatrapporten in Science journal zijn triest. Als de temperatuur blijft stijgen en er geen drastische maatregelen worden genomen zijn de gevolgen ernstig: droogtes, overstromingen, voedseltekorten en bosbranden. Nederland wordt steeds milieubewuster. Maar het kan altijd beter. Dat laten déze vijf landen ons even zien.
Werelds meest milieubewuste land: Noorwegen, 2019 European Green Capital. Met stip op één. Zo heeft het land het hoogste aantal elektrische auto’s. Maar dat is niet het enige. “Mensen besteden veel tijd buiten, door weer en wind. Met het openbaar vervoer reis je vanuit je werk zo het bos in.” Aldus de Noorse Axel Bentsen, oprichter en CEO van Urban Sharing. “Mensen besteden veel tijd buiten, in weer en wind. Zelfs met het openbaar vervoer kun je vanuit je werk zo het bos in.” Voor 99% halen ze de energie uit de kustlijn, watervallen en fjorden.
Het land stimuleert burgers milieubewust te zijn. Dit begint al op school, waar de Portugezen les krijgen over het milieu. Ook stimuleert de overheid de mensen zonnepanelen te installeren en groene energie te gebruiken door prijzen te verlagen en een mogelijkheid te bieden tot het verkopen van energie. Veel Portugezen hebben een waterpomp die regenwater filtert tot schoon water. Dit wordt vervolgens gebruikt om planten water te geven, kleding te wassen of als drinkwater voor dieren. In elke wijk staan verschillende containers waardoor het voor burgers een normale gang van zaken is geworden te recyclen en composteren.
Maar liefst 95% van het elektriciteitsverbruik is opgewekt met hernieuwbare energiebronnen. En dat is niet niks. Uruguay is als hoogst gerangschikt van alle Zuid-Amerikaanse landen in de Planet & Climate Index ranking, nummer vijftien. Het land beschikt niet langer over oliereserves, omdat deze allemaal zijn vervangen door schone energiebronnen. Een drastische verandering in zeer korte tijd. Leuk feitje: het vliegveld van Montevideo was het eerste vliegveld in Latijns Amerika met zonnecellen.
Door de hevige regenbuien en de droogtes weet Kenya als geen ander dat het klimaat aan het veranderen is. De overheid doet er alles aan de landbouweconomie te beschermen. Op het bezit van een plastic zakje, of het produceren ervan, staat een boete van duizenden euro’s of een gevangenisstraf. Zélfs toeristen hangt deze straf boven het hoofd.
Lees ook
Dat wordt roadtrippen: 6 x de mooiste kleine dorpen in Spanje
Nieuw-Zeeland neemt de bescherming van zijn natuurlijke bronnen uiterst serieus. Het is namelijk de kracht van de landbouweconomie en het toerisme. Alles wordt gerecycled, vervuilende energiebronnen worden zoveel mogelijk vervangen en ook hier zijn plastic tasjes verbannen uit de supermarkten. Vooral de uitstoot van methaan door de hoeveelheid schapen probeert de overheid te neutraliseren.