Ado Campeol, ook wel bekend als ‘de vader van de tiramisu’, is overleden. De 93-jarige Italiaan heeft het klassieke dessert aan haar wereldfaam geholpen.
Zijn kok en zijn vrouw stonden aan de wieg van het geliefde toetje.
Tiramisu
Campeol runde een restaurant in het noorden van Italië, waar hij het dessert in 1972 (letterlijk en figuurlijk) op de kaart zette. Ook andere Italiaanse koks beweren dat het succes van de tiramisu aan hen toebehoort, maar toch wordt aangenomen dat het toetje voor het eerst bij Campeol werd opgediend.
Foutje, bedankt
Het verhaal luidt dat de tiramisu eigenlijk een foutje was. Campeols kok probeerde vanille ijs te maken, maar liet per ongeluk mascarpone in een bak eieren en suiker vallen. Pech voor hem, goed nieuws voor de rest van de wereld.
Want die onverwachte combinatie bleek verrassend smaakvol, waarop hij Campeols vrouw erbij riep. Samen besloten ze onder andere lange vingers gedrenkt in koffie aan het gerecht toe te voegen. En tada: ieders favoriete Italiaanse toetje was geboren.
Dessert
Het dessert is niet gepatenteerd, waardoor er allerlei variaties op het recept in omloop zijn. Echter is het recept van Campeol door de officiële Accademia Italiana della Cucina erkend als de ‘echte’ tiramisu. De naam betekent vrij vertaald “trek me op” of “beur me op”.