Bij een aanslag in Brussel zijn maandagavond twee Zweden om het leven gebracht. Er volgde een klopjacht op de dader. De verdachte is inmiddels neergeschoten in een café en overleden.
Dat bericht de Belgische omroep VRT.
Aanslag Brussel
De verdachte van de schietpartij was bekend bij de politie, maar stond niet op de zogeheten OCAD-lijst. Daarop staan potentieel gevaarlijke personen die door de veiligheidsdiensten worden gevolgd. Justitieminister Vincent Van Quickenborne zei dat dinsdag tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van het Nationaal Crisiscentrum.
Abdesalem L. (45) uit Tunesië schoot gisteren twee mensen dood en verwondde een derde persoon. België ontving in juli 2016 van een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie dat de man geradicaliseerd was en naar een conflictzone wilde gaan voor de jihad. “Die informatie is toen onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden”, aldus de minister. Quickenborne voegde daaraan toe dat België destijds tientallen van dat soort meldingen per dag kreeg.
Omdat er geen concrete aanwijzingen van radicalisering waren, werd de man niet op de OCAD-lijst gezet. Het is volgens Van Quickenborne niet duidelijk of L. toen al in België was of dat de melding naar meerdere landen was gestuurd.
Kwalificatiewedstrijd Zweden – België
De verdachte vroeg pas in november 2019 asiel aan voor België. Dit verzoek werd in oktober 2020 afgewezen. Daarna verdween L. van de radar. Hij is in juni 2022 een keer gezien bij een moskee in Brussel en dit jaar zou hij een bewoner van een asielcentrum hebben bedreigd via sociale media. Die bewoner deed aangifte en zei dat de verdachte in Tunesië was veroordeeld voor terrorisme, wat niet blijkt te kloppen. De politie zou dinsdag over deze zaak praten. Volgens de minister was dit overleg preventief, want er was geen sprake van concrete of acute dreiging en ook niet van terrorisme.
De kwalificatiewedstrijd Zweden – België is stilgelegd na de aanslag. Supporters zaten urenlang vast nadat de wedstrijd na de rust werd gestaakt.