Sinterklaas en de Kerstman moeten dit jaar dieper in de buidel tasten voor speelgoed. Oplopende tekorten aan grondstoffen, ontregelde zeecontainervaart en het sluiten van Chinese fabrieken zorgen voor hoge prijzen en kans dat producten helemaal niet binnenkomen.

Dure feestdagen voor Sint en Kerstman: 'Kans dat bestellingen niet binnenkomen'
Winkeliers benadrukken daarom dit jaar nog eens extra: koop op tijd.
Speelgoed
René Bakker, directeur van speelgoedgroothandel Van der Meulen, merkt erg veel van de leveringsproblemen. “Het is een combinatie van factoren. Het zeecontainervervoer is al zeker een halfjaar verstoord door de enorme vraag naar producten en dat wordt er niet beter op. Inmiddels vaart 70 procent van de containerschepen niet meer op tijd. Hierdoor komen bestellingen te laat aan, waaronder ook veel speelgoed uit China”.
Dat er in China problemen zijn, merken de speelgoedverkopers in Europa ook. “Zo’n 80 procent van het speelgoed komt uit dit land. Barbies, Baby Born, Paw Patrol, Hot Wheels, de spellen van Hasbro en nog veel meer. Juist in China lopen ze nu tegen meerdere problemen op. Sommige speelgoedfabrieken werken op halve kracht of moeten noodgedwongen de productielijn tijdelijk helemaal staken door stroomtekorten. Het land kan de grote vraag naar elektriciteit niet bijbenen door de stijgende prijzen van steenkool en de strengere regels van de overheid om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.”
Feestdagen
De consument gaat dus zeker iets merken van de aanhoudende problemen en moet daarmee rekening houden voor de aankomende feestdagen. Bakker legt uit: “Het wordt sowieso kielekiele. De verwachting is dat zeker de populaire artikelen – sneller dan andere jaren – zijn uitverkocht. Ik schat dat 60 procent van het speelgoedaanbod vlak voor Sinterklaas nog verkrijgbaar is en 40 procent niet meer.”
Niet alleen schaarste is een probleem, ook de prijs van speelgoed zal aanzienlijk stijgen. “Daar zal de consument dit jaar nog niet veel van merken, maar 2022 is een ander verhaal. Wij verwachten dat met name artikelen die veel ruimte in containers in beslag nemen, flink duurder worden. Denk bijvoorbeeld aan trampolines. De kans is groot dat die in het voorjaar 75 procent duurder worden”, aldus Bakker.
