De eerste dagen na de ‘BOOS’-uitzending stond de telefoon van Slachtofferhulp roodgloeiend vanwege belletjes over seksueel overschrijdend gedrag. Inmiddels is dat gestabiliseerd. Nu is er een piek in het aantal aanvragen voor juridische hulpverlening en voor contact met lotgenoten.
Dat vertelt een woordvoerder van Slachtofferhulp aan Nu.nl.

Slachtofferhulp is na 'BOOS'-uitzending vooral druk met hulp bij aangifte en verwerking
Slachtofferhulp
Het was druk bij Slachtofferhulp, na de BOOS-aflevering op 20 januari. In die aflevering maakte Tim Hofman de misstanden voor seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice bekend. Daarna stonden de telefoon en chatbox van Slachtofferhulp ‘op springen’.
Toen ging 80 tot 90 procent over grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld. Maar inmiddels is dit aantal afgenomen, al is het nog altijd groter dan vóór de BOOS-uitzending, zegt de woordvoerder.
Vervolgdiensten
De woordvoerder van Slachtofferhulp vertelt dat de piek verplaatst is naar de vervolgdiensten die de instantie aanbiedt. Na een eerste gesprek met slachtoffers vragen hulpverleners of zij nog ergens behoefte aan hebben. Zoals bij het doen van aangifte, het aanvragen van een schadevergoeding of het opstellen van een spreekrechtverklaring in een rechtszaak.
Slachtofferhulp helpt ook bij het in contact brengen van slachtoffers met lotgenoten. En ook daarin zien ze een piek. Het aantal aanvragen voor lotgenotengroepen is flink toegenomen. Dat is het duidelijke gevolg op het grote aantal meldingen in januari.
En dat is heel goed, want voor het herstel is bewezen dat contact met lotgenoten duidelijk bijdraagt hieraan. “Als je in contact komt met slachtoffers die min of meer hetzelfde hebben meegemaakt en tegen dezelfde problemen aanlopen, is dat heel erg ondersteunend.”
Anoniem
Anoniem kunnen lotgenoten ook met elkaar in contact komen, en daar wordt meer gebruik van gemaakt. De woordvoerder zegt: “Het is een laagdrempeligere manier voor slachtoffers die de fysieke lotgenotengroepen vanwege bijvoorbeeld schuld- of schaamtegevoel een brug te ver vinden.”
Ondanks de drukte bij Slachtofferhulp kunnen mensen zich blijven aanmelden voor hulp, benadrukt de woordvoerder.
