Naast de bekende wapens heeft de politie binnenkort een nieuw middel: het stroomstootwapen. De politie is momenteel al druk bezig met trainingen met de nieuwe wapens
Dat schrijft het AD.
Naast de bekende wapens heeft de politie binnenkort een nieuw middel: het stroomstootwapen. De politie is momenteel al druk bezig met trainingen met de nieuwe wapens
Dat schrijft het AD.
Het stroomstootwapen waarmee agenten oefenen is de Taser X2. Aan de dunne koperdraden die uit het geweer schieten, zitten weerhaken bevestigd. Die uiteinden haken zich vast in de huid van een verdachte, waarna er vijf seconden lang een stroomstoot van ruim 4000 volt volgt.
Vrij pijnlijk dus, maar het richt geen blijvende schade aan. En de stroomstoot zorgt ervoor dat verdachten zich niet meer kunnen verzetten tegen de aanhouding. En daarom is de politie zo blij met het wapen, het maakt het aanhouden van agressieve verdachten een stuk minder risicovol.
Politieagenten had al aardig wat middelen tot hun beschikking, maar die zijn niet altijd even veilig. Wapens zoals de wapenstok en ook vuurwapens kunnen zware verwondingen veroorzaken, vertelt politiedocent Michael Huijs aan het AD. Ook pepperspray is niet ideaal, omdat verdachten dat soms weer snel uit hun ogen wrijven.
In 2022 gaan agenten de stroomstootwapens gebruiken, maar die zijn niet voor alle agenten bedoeld. In totaal zijn er 17.000 wapens die verdeeld worden over agenten in basisteams, die bijvoorbeeld 112-meldingen rijden.
“Het stroomstootwapen is voor mensen in de frontlinie”, legt commissaris Janis Tamsma uit. Zij is verantwoordelijk voor de introductie van het wapen bij de Nationale Politie. Ze legt uit dat de inzet bij gevaarlijke verdachten voor iedereen beter is. “Een stroomstootwapen verkleint de risico’s enorm: voor de verdachte, de omstanders en de politiemensen.”
Voordat iemand het wapen mag inzetten, moet diegene wel eerst slagen voor het examen. Momenteel krijgen de eerste trainers dan ook les over de taser. Zij zullen agenten op hun beurt opleiden.
Over de gevolgen van de stoot is niet iedereen het eens. Enerzijds rapporteerden Reuters en mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat honderden mensen gewond raakten en sommigen zelfs overleden zijn door het wapen. Anderzijds zien wetenschappers geen bewijs voor de gevaren van de schok en zeggen zij alleen ‘anekdotische’ voorbeelden tegen te komen.
Het onderzoekscentrum van Justitie, WODC, onderzocht de effecten van de stroomstoot en ook zij concludeerden dat er nauwelijks negatieve effecten zijn voor de gezondheid. In de Verenigde Staten zouden veel incidenten plaatsvinden, omdat daar de taser direct onder de huid wordt geduwd. Op die manier houden agenten de verdachte in bedwang. Die functie zit ook op de Nederlandse stroomstootwapens, maar de politie mag deze alleen gebruiken in zeer uitzonderlijke gevallen.
Een voordeel van het wapen is dat het vaak niet eens hoeft te worden ingezet. Ermee dreigen is in veel gevallen voldoende. In 2017 is een proef gehouden met de taser in Zwolle en Apeldoorn. In 62 procent van de gevallen was het dreigen met het wapen genoeg aanleiding voor de verdachten om mee te werken.
Hoewel de wapens in Nederland niet eerder zijn gebruikt, kennen veel mensen de impact door Amerikaanse video’s en films. Volgens een rapport van de Politieacademie werkt dreigen met een taser zelfs beter dan een getrokken pistool. Het afvuren van het stroomstootwapen is namelijk veel laagdrempeliger.
Ondanks de positieve ontvangst, kleven er ook nadelen aan het wapen. Zo bleek uit de proef dat het lastig is om doelwit te raken en dat maakt het gebruik meteen ook prijzig, aangezien één stroomstoot tientallen euro’s kost.
Ook kan een verdachte letsel oplopen wanneer die verkeerd terechtkomt na een schok. Bovendien heeft het wapen maar twee ladingen. Tegen een grote agressieve groep heeft het wapen dan ook weinig zin. Een andere vervelende bijkomstigheid is dat het wapen, door de bevestiging aan het linkerbeen, de agenten minder snel maakt.
Toch ziet de politie de komst van het stroomstootwapen als positief. De Politieacademie benadrukt dat het de andere wapens niet vervangt, maar enkel een aanvulling is.