Een telefoontje in oktober 2020 verandert in één klap het leven van Fatima L’Bouhdidi uit Enschede: ze staat met een foto op internet en wordt door een opsporingsprogramma neergezet als crimineel.
Maar L’Bouhdidi is hartstikke onschuldig.
Verkeerde beelden
In het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost moeten eigenlijk beelden getoond worden van een dief tijdens een pintransactie, maar per ongeluk worden de beelden van L’Bouhdidi gedeeld waarop te zien is dat zij geld pint bij een SNS Bank.
“Mensen belden mij meteen op om te zeggen dat mijn foto overal gedeeld werd en dat ik meteen de politie moest gaan bellen. In de hysterie heb ik 112 gebeld en geschreeuwd door de telefoon dat de beelden weggehaald moesten worden. Ik was machteloos. Ik wilde mezelf van kant maken, want dit mag gewoon niet over mij gezegd worden.”
Na overleg met de politie en de redactie van van het tv-programma werd het beeldmateriaal offline gehaald. Wat is er precies verkeerd gegaan? “Door een technische storing liepen de beelden en de tijden van mijn pintransactie en die van de dader niet gelijk. Ik ben dus onterecht in beeld gekomen.”
Impact
De bank – die de videobeelden van de bewuste pinautomaat aan de politie heeft geleverd – laat in eerste instantie niets van zich horen. Iets wat L’Bouhdidi de bank kwalijk neemt.
We zijn nu bijna drie jaar verder, maar het incident heeft nog altijd enorme impact op haar. “Er is echt zo veel gebeurd. Mijn dochter heeft hierdoor bijvoorbeeld studievertraging opgelopen. Ik heb een lange tijd het winkelcentrum vermeden. Ik durfde ook niet eens naar mijn eigen huisarts, omdat ik me echt heel erg schaamde.”
Tekst gaat verder onder de video.
Excuses
L’Bouhdidi doet haar best om er weer bovenop te komen, maar lastig is dat wel. “Ik moet mezelf continu bewijzen en dat is heel naar. Maar het is ook heel erg voor mijn dochter, want zij heeft ook haar leven. Dus ook zij moet elke keer dat verhaal vertellen.” De politie en het Openbaar Ministerie hebben excuses aangeboden.
L’Bouhdidi is inmiddels een zaak begonnen tegen de SNS. Volgens haar advocaat Gert Poot zijn er veel dingen misgegaan en is de bank hiervoor verantwoordelijk. “Dit is inmiddels al mijn vierde zaak waarbij een bank de verkeerde beelden aanlevert. We vertrouwen toch gewoon op de bank?”, zegt hij tegen Hart van Nederland.