Zo’n 90 procent van de vrouwelijke dominees in Nederland voelt zich tijdens het werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s.
Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van onderzoek onder 300 vrouwelijke voorgangers.
Vrouwelijke dominees
De Protestantse Kerk heeft veruit de meeste vrouwelijke dominees in dienst en heeft daarom relatief meer met seksisme te maken. Zo krijgt driekwart van hen ongewenste opmerkingen van eigen gemeenteleden.
Een kwart van de ondervraagde vrouwen geeft aan seksisme te ervaren vanuit het bestuur van de kerk. In kerkvergaderingen hebben ze bijvoorbeeld last van mannelijke medebestuurders, die doen alsof vrouwen geen verstand van zaken hebben.
Deelnemers geven aan dat ze door de ongewenste benaderingen overwegen te stoppen als voorganger (5 procent) of er onzeker van worden (19 procent). Ruim de helft (57 procent) zegt dat ze door het seksisme juist strijdlustiger zijn en willen vechten voor gelijke behandeling.
Bijna alle 1300 vrouwelijke predikanten die Nederland telt, kregen de online enquête in hun mailbox. Volgens de krant vulden uiteindelijk iets meer dan driehonderd vrouwen uit verschillende kerken de vragenlijst in.
Protestantse Kerk
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) laat in een reactie weten verrast te zijn door de onderzoeksresultaten. Zo wisten ze niet dat vrouwelijke dominees op deze schaal te maken krijgen met seksisme. “Veiligheid bespreekbaar maken vormt de basis voor een klimaat waarin iedereen binnen de gemeente zich veilig voelt”, zegt een woordvoerster.
“Ook zorgen gesprekken ervoor dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen rol in het benoemen en voorkomen van allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag.”