Het lijkt een kleine moeite, maar je kassabon goed controleren kan je zomaar wat geld besparen. De Consumentenbond ontdekte namelijk dat aanbiedingen bij regionale supermarkten vaak niet goed op de kassabon worden verrekend.
Dít is waarom je altijd je kassabon moet dubbelchecken
De steekproef werd uitgevoerd bij supermarktketens Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz en Vomar.
Fouten in de prijzen
Uit de steekproef blijkt dat 13 procent van de gecontroleerde artikelen verkeerd geprijsd was, wat in de meeste gevallen resulteerde in een hogere prijs dan aangegeven in de winkel. Bij Hoogvliet kwamen de meeste prijsfouten voor: maar liefst 22 procent van de artikelen was verkeerd geprijsd. Poiesz scoorde het beste, met slechts 9 procent van de prijzen die niet klopten.
Hoogvliet heeft aangegeven de problemen aan te pakken. “We hopen dat andere supermarkten dit voorbeeld volgen”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, tegen het AD. “Onze oproep is helder: zorg dat kassabonnen foutloos zijn.”
Misleidende prijsgaranties
Daarnaast heeft de Consumentenbond haar kritiek gericht op supermarktketens die claimen de laagste prijs te bieden. Ze vroegen Aldi, Boni, Dirk, DekaMarkt, Lidl, Hoogvliet, Nettorama, Plus en Vomar om hun beloftes te heroverwegen, omdat die vaak niet onderbouwd zijn. “Als negen verschillende supermarkten je de laagste prijs beloven, kunnen ze onmogelijk allemaal gelijk hebben.”
Boni, Hoogvliet, Nettorama, DekaMarkt en Plus hebben inmiddels beloofd hun prijsgaranties aan te passen of te schrappen. Maar alleen DekaMarkt en Plus hebben daadwerkelijk veranderingen doorgevoerd. Andere ketens hebben nog geen actie ondernomen.
Prijsverlagingen: vaak minder voordelig dan ze lijken
Prijsfouten beperken zich niet alleen tot kassabonnen. De Consumentenbond ontdekte vorig jaar dat supermarkten misleidende trucs gebruiken, zoals het onterecht beweren van prijsverlagingen die vaak al maanden eerder hadden plaatsgevonden.
Supermarkten mogen niet langer dan 30 dagen adverteren met een prijsverlaging. Ze gaven toe dat schapkaarten soms te lang blijven hangen door menselijke fouten, maar beloofden voortaan de datum van de verlaging te vermelden en niet langer dan 30 dagen reclame te maken.
