Ten tijde van de lockdown was de behoefte aan een viervoeter voor velen groot. Maar nu de samenleving langzaam teruggaat naar ‘normaal’, zitten asiels en opvangcentra bomvol gedumpte kittens.
Het verzorgen van dieren is dan ook niet voor de poes.
Gedumpte kittens
Bij Stichting Scheldekat in Vlissingen is een overvloed aan gedumpte kittens. Zij doen een oproep om een kitten te adopteren. “Vorig jaar hadden we in het hele jaar zo’n 36 moederpoezen en 250 kittens. Dit jaar zitten we nu al op 36 moederpoezen en 200 kittens,” vertelt Marleen Drijgers, coördinator van Stichting Scheldekat.
Volgens Drijgers is corona de aanleiding van de drukte. Ze vinden veel tamme moederpoezen met wilde kittens. Vorig jaar kreeg de stichting nog veel aanvragen om een kat te adopteren, maar ook dat is veranderd. “Vorig jaar kregen we zo’n 30 aanmeldingen per dag, dat zijn er nu maar een stuk of vijf.” Volgens haar is de markt verzadigd.
Pleeggezin
Suzan Maas, die zich heeft aangemeld als pleeggezin, heeft inmiddels 17 kittens en een moederpoes in huis. “Normaal hebben we er hooguit zeven en twee nestjes.” Suzan heeft haar handen vol aan de dieren. Ze werkt niet en kan zich daarom volledig storten op de verzorging.
De aanleiding is alleen minder gezellig. Volgens haar hebben sommige mensen niet goed nagedacht over de aanschaf van een kat. “We zijn blij dat wij ze in ieder geval een goeie toekomst kunnen bieden.”
Onderzoek
Momenteel wordt vanuit Stichting Dierenlot onderzoek gedaan naar hoe groot het probleem is en of corona de aanleiding is. “We zien overal signalen, van Zwolle tot Zeeland, maar we willen graag weten wat de cijfers zijn,” vertelt Daniella van Gennep van de stichting.
Ze ziet dat er 35 procent meer katten in het asiel zitten dan in een normaal jaar en dat baart haar zorgen. “We willen graag een landelijke chip- en castratieplicht. Het gebeurt nog te weinig dat mensen hun kat chippen.”