Nederland wordt kwetsbaarder voor digitale aanvallers. Organisaties worden wel weerbaarder tegen hackers en andere aanvallers, maar dat gaat langzamer dan dat de dreiging toeneemt.

Slecht nieuws: cyberdreiging voor Nederland is wéér toegenomen
Dat concluderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) in het jaarlijkse Cybersecuritybeeld.
Cyberdreiging
De aanvallen zijn soms het werk van staten die de samenleving willen ontwrichten. Maar vaak zijn het ook gewoon criminelen die geld willen verdienen. Vorig jaar waarschuwden de instanties ook al voor de toegenomen cyberdreiging, maar de problemen zijn nog niet verholpen. Aanvallen hebben ‘inmiddels een industriële schaal bereikt’, en het wordt waarschijnlijk alleen nog maar erger.
Dat is riskant omdat Nederland al sterk gedigitaliseerd is en daar steeds verder in gaat. De coronacrisis ‘heeft verdere digitalisering van processen in een stroomversnelling gebracht’. Dat betekent ook dat ze makkelijker verstoord kunnen worden.

Beschermen
Volgens het dreigingsbeeld zouden de overheid, bedrijven en kennisinstellingen meer moeten doen om zich beter te beschermen. Zo kunnen ze zogenoemde multifactorautenticatie invoeren. Daarmee heb je niet genoeg aan een gebruikersnaam en wachtwoord alleen om ergens te kunnen inloggen. Ook het bijwerken van de software en het maken van goede reservekopieën blijft belangrijk om het hoofd te bieden aan de cyberdreiging.
Hackers en andere aanvallers kunnen de nationale veiligheid in gevaar brengen, benadrukken de NCTV en het NCSC. Ze kunnen informatie stelen en systemen voor bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening lamleggen. Ook kunnen ze het netwerk van een leverancier platleggen om bedrijven dwars te zitten.
Hacktivisten
Hackers die om principiële redenen aanvallen uitvoeren (zogenoemde hacktivisten) zijn volgens het dreigingsbeeld nog relatief ongevaarlijk. Wel bestaat het risico dat andere landen ze aanzien voor hackers van een ander land. Dat zou kunnen leiden tot tegenaanvallen, met onvoorziene schade tot gevolg.
