Billenkoek kan de hersenontwikkeling van een kind net zo beïnvloeden als ernstiger geweld. Dat concluderen onderzoekers van Harvard University.
De relatie tussen een ‘opvoedende tik’ en hersenactiviteit is niet eerder onderzocht.
Billenkoek kan de hersenontwikkeling van een kind net zo beïnvloeden als ernstiger geweld. Dat concluderen onderzoekers van Harvard University.
De relatie tussen een ‘opvoedende tik’ en hersenactiviteit is niet eerder onderzocht.
Kinderen die billenkoek kregen, reageerden sterker in verschillende gebieden van de prefrontale cortex. Deze hersenregio’s reageren onder andere op dreiging en beïnvloeden de besluitvorming en verwerking van situaties.
Kinderen die (soms) fysiek straf krijgen, lopen meer kans op het ontwikkelen van angst, depressie, gedragsproblemen en andere psychische problemen. Dat was al bekend. “Maar veel mensen beschouwen billenkoek niet als een vorm van geweld”, stelt de hoofdonderzoeker. Het komt dan ook nog vaak voor.
In Nederland is een corrigerende tik uitdelen verboden sinds 2007. LINDA.nl peilde vorig jaar hoe 4800 Nederlanders over opvoeden dachten. Vier op de tien mensen vond het kunnen om je eigen kind een corrigerende tik te geven, bleek uit die enquête.
Lees ook
Vier op de tien mensen vindt corrigerende tik bij eigen kind kunnen
De Harvard-wetenschappers analyseerden data van een grote studie onder kinderen tussen 3 en 11 jaar. Ze zoomden in op 147 kinderen tussen 10 en 11 jaar die waren geslagen, met uitzondering van kinderen die ook ernstigere vormen van geweld hadden meegemaakt.
Elk kind keek in een MRI-machine naar foto’s van acteurs met ‘angstige’ en ‘neutrale’ gezichtsuitdrukkingen. Een scanner legde de hersenactiviteit vast.
De bange gezichten wekten gemiddeld meer activiteit op in hersengebieden dan neutrale gezichten. Maar kinderen die een tik kregen reageerden sterker dan kinderen die nooit fysiek waren gestraft.
De resultaten komen overeen met vergelijkbaar onderzoek bij kinderen die ernstig geweld hadden meegemaakt. De onderzoekers concluderen: ‘Al zien we lijfstraffen misschien niet als een vorm van geweld, toch reageren kinderhersenen niet zo heel anders dan op mishandeling. Het is meer een verschil in mate dan in soort.’
De wetenschappers benadrukken dat het effect van fysieke straf per kind verschilt. ‘Maar lijfstraf kan potentiële ontwikkelingsproblemen vergroten, is de belangrijke boodschap.’ Samengevat: beter geen billenkoek dus.