Het Zweedse automerk Volvo introduceert een vrijwel volledig doorbetaald geboorteverlof voor kersverse moeders én vaders.
De regel gaat in vanaf april, bij alle vestigingen van het bedrijf.
Volvo
Alle werknemers van Volvo krijgen wereldwijd recht op een geboorteverlof van bijna een half jaar. Op deze manier wil het Zweedse bedrijf een gelijke verdeling van ouderschapstaken tussen mannen en vrouwen stimuleren, en aanmoedigen dat vrouwen vaker op hogere leidinggevende posities terechtkomen.
Het verlof geldt vanaf april voor iedereen die minimaal een jaar in dienst is van Volvo, zowel op kantoor als in de fabrieken. Tijdens het verlof krijgen de werknemers 80 procent van hun loon doorbetaald.
In Zweden is dit soort ruimhartige regelingen al langer gebruikelijk. Maar voor personeel in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China is dit een flinke vooruitgang. “Sommige landen bieden nieuwe ouders helemaal geen betaald verlof aan, of sluiten sommige groepen ouders uit”, schrijft de autofabrikant in een persbericht. Bij Volvo geldt de regeling voor álle ouders, inclusief adoptieouders en partners van hetzelfde geslacht.
De autofabrikant zal de werknemers actief stimuleren om het verlof ook daadwerkelijk op te nemen. Zo willen ze de 24 weken verlof presenteren als de ‘standaardoptie’.
Nederland
In Nederland was het partnerverlof, ook wel bekend als vaderschapsverlof, heel lang slechts twee dagen. Sinds 2020 is dat verlengd naar maximaal zes weken. Daarna krijgen kersverse ouders de mogelijkheid om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Vanaf augustus 2022 wordt ook een deel van dat ouderschapsverlof, zo’n negen weken, gedeeltelijk doorbetaald.