PCOS, ofwel: het polycysteus-ovariumsyndroom, is een veelvoorkomende hormonale aandoening waar nog maar weinig over bekend is. Omdat de complexe aandoening op verschillende manieren tot uiting komt, duurt het soms lang om de diagnose te stellen.
“De wetenschap en literatuur zijn er nog niet over uit hoe PCOS precies ontstaat”, vertelt ook diëtist en gezondheidswetenschapper Charlotte Adema van het wetenschappelijke platform ‘Lifestyle and Hormones’. “PCOS komt voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. We zien het vaak terugkomen bij zussen en moeders. De oorzaak lijkt dus voor een deel te liggen in de genen.”
Adema legt uit dat PCOS wordt gediagnosticeerd als aan twee van de drie criteria wordt voldaan:
Een onregelmatige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie.
De aanwezigheid van cystes op één of beide eierstokken.
Verhoogde aanwezigheid van mannelijke hormonen, waarvan testosteron de meest voorkomende is.
Door de onregelmatige menstruatie of zelfs het uitblijven ervan ervaren vrouwen met PCOS soms moeite om zwanger te raken. “Ze ovuleren veel minder vaak. Stel dat dat maar drie keer per jaar gebeurt, dan wordt het lastig om zwanger te raken. Dat maakt deze aandoening ook zo frustrerend”, vertelt Adema.
Een onregelmatige menstruatie of het uitblijven ervan zijn de voornaamste symptomen van PCOS. Daarnaast ervaren vrouwen vaker darmklachten, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, ongecontroleerde eetbuien en depressieve gevoelens. Verder kan de verhoogde aanwezigheid van testosteron ertoe leiden dat je last hebt van acne, haargroei op je gezicht en lichaam of haaruitval. Als voorbeeld verwijst Adema naar de Instagrampagina van Harnaam Kaur. “Dit is wat er kan gebeuren bij vrouwen met een verhoogd testosteron.”
“Je lijkt de genetische aanleg voor PCOS altijd te behouden, maar je kunt in het meest gunstige geval wel symptoomvrij door het leven”, zegt Adema. “Door aan de pil te gaan krijg je een regelmatige cyclus, verlaagt het risico op baarmoederkanker en verlaagt je testosteron, maar daarmee gaat PCOS niet weg.” Overigens kan de pil volgens Adema vrouwen ook helpen om hun acne, gezichtsbeharing en haaruitval te verminderen.
Met aanpassingen in je levensstijl kun je zelf ook best wat invloed uitoefenen op je PCOS-gerelateerde klachten. Adema motiveert vrouwen actie te ondernemen als zij PCOS denken te hebben. “Vijftig procent van de vrouwen met PCOS die niets doet, heeft diabetes type 2 tegen de tijd dat ze in de overgang zitten.” Met leefstijlverandering kun je veel bereiken volgens Adema. “Hoeveel je slaapt, beweegt, hoe je omgaat met stress, dat is allemaal belangrijk. En ook je eetpatroon is van invloed. Vrouwen met POCS hebben vooral baat bij een vezelrijk voedingspatroon.”
Disclaimer: dit is geen medisch advies. Ga niet zomaar experimenteren, maar doe dit in overleg met een gediplomeerd arts.
Dit artikel is onderdeel van het LINDA.dossier Hormonen. Meer weten?